Велика палата Конституційного Суду України (КС) перенесла розгляд справи про конституційність закону про ринок землі, після того як надійшло вже друге подання про неконституційність закону про землю.

Таке рішення прийняв КС на засіданні Великої палати у вівторок, передають «Українські Новини».  

«Розгляд справи відклали через клопотання представника Президента про неможливість взяти участь у засіданні у вівторок. Всі інші сторони процесу були присутні на засіданні», – йдеться в повідомленні.

Представник президента в КСУ Федір Веніславський відправив до суду клопотання про неможливість бути присутнім на засіданні та перенесення розгляду. Судді його прохання задовольнили.

Водночас, ексдепутат ВР України Олексій Мушак у Фейсбуці зазначив, що засідання суду перенесено на невизначену дату.

«Сьогодні почалися конституційні слухання щодо земельного ринку. Суд має вирішити чи має українець право вільно розпоряджатися землею чи ні … Суд відкрив засідання і відразу переніс його на невизначену дату. Тому на нас чекає багато довгих земельних дискусій», – написав він.

Мушак вважає, що «нас чекає багато довгих земельних дискусій», і вказує, що саме партія «Батьківщина», яка «зараз волає про неконституційність закону» проголосувала у 2001 році за більш ліберальну версію, у якій взагалі не було жодних обмежень на концентрацію як фізичними, так і юридичними особами.

«В цьому прокляття України. Бо рішення про запуск ринку землі прийняли 20 років тому, а далі постійно волали, що не на часі. І для мене це яскравий приклад як наші заборони, неготовність грати в відкриту роблять українців бідними. Бо якщо ми не можемо базовим активом адекватно розпоряджатися, то про які високі виробничі або ІТ матерії можна говорити. І як наслідок поробленості самого земельного питання суд відкрив засідання і зразу переніс його на невизначену дату. Тому нас чекає багато довгих земельних дискусій. Але мабуть така наша доля – навчитися цінувати наші природні багатства через довгий та важкий шлях їх отримання», – додав він.

Нагадаємо. 28 квітня президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року.