Палата представників Конгресу США в четвер, 9 січня, ухвалила резолюцію, яка спрямована на обмеження можливості президента використовувати військові дії проти Ірану без схвалення Конгресу. Тепер резолюція буде передана в Сенат.

«За» проголосували 294 депутати, «проти» – 194.

Про це повідомляє CNN. 

Конгресмени хвилюються через зростаючу напруженість між США та Іраном. Наступного ж дня після того, як президент Дональд Трамп оголосив про деескалацію напруженості у відносинах з Іраном, конгресмени проголосували за ухвалення обмежуючої резолюції.

У резолюції Палати представників сказано, що «Конгрес не уповноважив президента застосовувати військову силу проти Ірану».

Варто згадати слова президента США про те, що «Іран, схоже, відступає» після ударів Ірану по іракських базах, де розміщені американські війська, і становиться зрозумілим хвилювання конгресменів. Ракетні удари були нанесені після американського авіаудару, яким було вбито іранського командувача Касема Сулеймані.

Демократи Конгресу у спробах стримати конфлікт США з Іраном посилаються на резолюцію військових держав (резолюція військових держав 1973 року). Саме тут визначаються параметри військових повноважень президента і Конгресу, зокрема і встановлення процедурних вимог для забезпечення постійного інформування Конгресу про військові рішення. Також закон містить положення, які надають Конгресу механізм для припинення військових операцій, ініційованих Президентом в певних обставинах. Закон про військові держави був прийнятий після скасування Конгресом вето тодішнього президента Річарда Ніксона і спрямований він на обмеження повноважень президента щодо залучення США у військові дії без схвалення Конгресу.

Нагадаємо. Вночі 3 січня американські війська завдали авіаудару по аеропорту Багдада, унаслідок якого загинув командувач спецпідрозділом «Кудс» Корпусу вартових Ісламської революції Касем Сулеймані. Такою була відповідь на напад шиїтських збройних угруповань на посольство США в Іраку, які підтримує Іран.

В свою чергу, верховний лідер Ірану пообіцяв помститися США за вбивство Сулеймані.

Президент США натякнув владі Ірану на можливість проведення переговорів.

4 січня посольство США в Багдаді і військова база «Балад» зазнали ракетного обстрілу.

На пресконференції Трамп заявив, що внаслідок обстрілу ніхто не постраждав.

8 січня в Ірані сталася авіакатастрофа з українським пасажирським літаком Boeing-737 авіакомпанії «МАУ», який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Вчора, 9 січня, лідери США, Канади та Британії побічно підтвердили, що катастрофа сталася через можливі військові дії внаслідок помилкового чи випадкового попадання зенітної ракети зі сторони Ірану.