11 листопада з’явилася інформація про закупівлю для Міністерства оборони України вживаних 152-мм САУ Vz.77 «Дана» із запасів чеської армії та партії боєприпасів до них.

За інформацією, яку оприлюднив народний депутат від фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко, контракт між ДК «Укрспецекспорт» і Excalibur Army вже укладений. Тож САУ з балансовою вартістю $62 000 після модернізації до версії М2 будуть продані Україні по $1,55 млн.

Голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Ігор Копитін прокоментував цю інформацію для Ukrainian Military Pages.

Він зазначив, що заступник міністра оборони Олександр Миронюк на засіданні комітету повідомив про намір Міністерства оборони закупити значну кількість самохідних гаубиць «Дана» М2, які зняті з озброєння в Чехії. При цьому додав, що ціни закупівлі на них вкрай завищені.

«Викликає подив, що Міноборони знову повертається до цього проєкту, який вже не раз був відхилений. Протягом року зірвано фінансування з цілої низки оборонних програм, власних перспективних розроблень українських інженерів, сучасних та потрібних армії. Як відомо, Міністерство уклало контракти лише на 40% запланованого бюджету на оборону», – сказав він.

Читайте також: Україна купує 30 САУ «Дана» (фото, відео)

Крім того, Копитін додав, що така пропозиція зустріла різку критику низки народних депутатів, які є членами комітету.

«Замість того, щоб налагодити роботу, намагатися врятувати ДОЗ-2020 та робити необхідні кроки для ДОЗ-2021, Міноборони намагається невитрачений залишок коштів держоборонзамовлення знову витратити на «Дану», ефективність якої викликає сумніви. Ця пропозиція зустріла різку критику низки народних депутатів – членів комітету. Я також категорично проти цього проекту, впевнений, що Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки це рішення Міноборони не підтримає», – зазначив він.