Російська військова авіація кілька разів завдавала сліпі удари по зонах, де розташовувалися мирні жителі. За даними незалежної комісії, в результаті наземних наступів і авіанальотів в Сирії були вбиті та поранені десятки мирних жителів, а також зруйнований цілий ряд об’єктів цивільної інфраструктури, в тому числі ринки і лікарні.

Про це йдеться в доповіді Міжнародної незалежної слідчої комісії по Сирії, яка була опублікована 2 березня, пише DW.  

Міжнародна незалежна слідча комісія по Сирії (COI), що працює під егідою ООН, представила доповідь про військові дії, які велися на території країни в період з 11 липня 2019 року по 10 січня 2020 року. Вони наводять у документі факти щодо кількості військових злочинів в Сирії та інформацію про зростання бойових дій. Експерти ООН підкреслюють причетність збройних сил, що виступають на стороні президента Сирії Башара Асада, а також російської військової авіації.

В доповіді COI наголошується, що на підставі доступних доказів, котрі включають, крім іншого, показання свідків, відеоматеріал, звіти за спостереженнями з повітря і матеріали систем раннього оповіщення, у комісії є привід вважати, що до кожного з вищеназваних випадків була причетна російська авіація.

Прикладом подібних злочинів в доповіді називають два нальоти на ринок в місті Маарет-ен-Нууман, що відбулися один за іншим уранці 22 липня 2019 року. В результаті цих атак загинули як мінімум 60 мирних жителів, в тому числі кілька дітей, вказано в документі. Також приводиться приклад нападу 16 серпня 2019 року на табір, де розташовувалися переміщені мирні жителі, який знаходиться в двох кілометрах від міста Хаас.

«В обох названих випадках російські ВПС не направляли удари на конкретні військові об’єкти, що рівноцінно військовому злочину, так як наносилися сліпі удари по зонах, населеним цивільними особами», – зазначено в документі.

Міноборони РФ, за стандартом вже, заперечує, що російська авіація 22 липня 2019 року знаходилася поблизу міста Маарет-ен-Нууман. Про це також йдеться в доповіді.

Члени COI також повідомили, в результаті наступальної операції сирійської армії в провінції Ідліб 948 000 мирних жителів стали біженцями – переважно жінки і діти. Тисячі мирних жителів, що покинули свої будинки, рятуючись від війни, змушені ночувати на зимовому холоді прямо під відкритим небом, підкреслили експерти ООН.

У фінальній частині доповіді члени комісії закликали сторони конфлікту провести самостійні розслідування, а міжнародне співтовариство – вжити заходів до того, щоб поліпшити захист мирного населення.

Міжнародна незалежна слідча комісія по Сирії була створена при Верховному комісаріаті ООН з прав людини в 2011 році. Її мета – документування та розслідування всіх випадків порушення міжнародного права, що відбулися в ході війни в Сирії.