Військово-Морським Силам Збройних сил України потрібно відновлювати бойові спроможності не тільки власними зусиллями, а також у межах міжнародної військової допомоги з країн НАТО, передусім США.

Начальник управління кораблебудування Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Василь Радчук розповів в інтерв’ю АрміяInform про те, коли Україна отримає від США нові катерів класу «Айленд» на додаток до вже прийнятих до бойового складу національного військового флоту катерів «Старобільськ» і «Слов’янськ», а також партію американських катерів Mark VI.

«За умовами чинного контракту щодо постачання серії патрульних катерів класу «Айленд» для забезпечення потреб національних Військово-Морських Сил, ми вже отримали два катери «Старобільськ» і «Слов’янськ» ще минулого року. Наразі у місті Балтимор в США завершується процес технічного відновлення ще трьох катерів цього проєкту, які надійдуть до складу флоту наступного року. Їх доставлять до України морським шляхом. На цей час у Сполучених Штатах працюють три офіцери ВМС України, які займаються безпосередньо супроводженням ремонтних робіт на цих катерах», ‒ відзначив він.

За словами посадовця, рішення щодо додаткового посилення їхніх бойових спроможностей вже ухвалено, а також визначено американські підприємства-підрядники, які мають забезпечити ці катери додатковим озброєнням, обладнанням та технічними засобами.

«Є висока ймовірність, що катери надійдуть до України вже з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва», – зазначив він.

Радчук також нагадав про те, що є ще один важливий напрямок підсилення спроможностей корабельно-катерного складу ВМС України коштом наших партнерів зі США. За його словами, партію американських катерів український флот отримає до 2022 року.

«Завершується робота стосовно узгодження всіх деталей контракту на передачу від США до складу ВМС України патрульних катерів Mark VI. Передбачається, що першу партію американських катерів український флот отримає безкоштовно до 2022 року. Тривають домовленості щодо передачі наступних катерів цього проєкту. Американці передадуть катери Mark VI абсолютно новими, збудованими на власних суднобудівних підприємствах. Катери надійдуть до України вже з комплектом американського озброєння та технічних засобів», – повідомив начальник управління кораблебудування Командування ВМС ЗС України.