Україна і Росія готуються до масштабного обміну полоненими. Планується обміняти понад 250 осіб восени цього року. Однак напряму переговори з сепаратистами Україна принципово не веде.

Про це «Фактам» розповів колишній голова Служби зовнішньої розвідки України генерал Микола Маломуж. До того планується провести обмін у форматі «три на три»: росіяни отримають учасника масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року Євгена Мефедова, а також дезертирів ВСУ Максима Одинцова і Олександра Баранова. Кого натомість повернуть до України поки що невідомо.

Російські пропагандисти вже встигли поширити інформацію про те, що українська сторона веде переговори про обмін з сепаратистами напряму, де-факто визнаючи цим псевдореспубліки офіційними учасниками конфлікту.

«У межах підготовки обміну з українських СІЗО політв’язнів привозять в один із санаторіїв під Києвом. За попередніми даними, обмін буде здійснено з “Л / ДНР”. Зараз в цьому санаторії, за моїми даними, 11 осіб, з них тільки двоє — громадяни Росії. Решта — одесити, миколаївці та харків’яни. Тобто Київ буде міняти своїх громадян на своїх громадян. Причому, схоже, без юридичного очищення. Які “молодці”», — написав у своєму Telegram-каналі російський пропагандист Олександр Коц.

Черговий російський фейк спростував генерал Маломуж.

«Україна наразі не веде жодних переговорів про обмін полоненими з представниками так званих “ЛНР ” та “ДНР “. Так що ніякої “зради ” поки що немає», — заявив пан Маломуж.

Ексгенерал підтвердив, що переговори про масштабний обмін полоненими дійсно ведуться. Сепаратисти вимагають видати їм 160 осіб, Україна — 90. Але переговори відбуваються не напряму, а у рамках «норманського формату». Інтереси України на цих переговорах представляє ОБСЄ.