Ексміністр МЗС Павло Клімкін прокоментував заяву представника Росії в ТКГ Бориса Гризлова щодо того, що «така позиція (відмова від переговорів з бойовиками та розширення формату інших шляхом – ред.) фактично означає вихід України з мінського процесу». Він заявив, що поки що це шантаж. Ставки вона почне підвищувати у період літо-осінь і відразу у декількох напрямках.

Про це колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів в ефірі Донбас.Реалії.  

Він пояснив, яка цільова аудиторія у Гризлова і на кого розрахований цей меседж щодо виходу з «Мінська». На його думку, таких категорій три і для кожної з них в цих словах закладена відповідна ідея.

«Я вважаю, що висловлювання Гризлова спрямовані на три аудиторії: перша – внутрішня російська, оскільки Донбас на сьогодні став реально внутрішньополітичним питанням: і це на фоні перенесеного параду, голосування щодо поправок до Конституції, проблем, які зараз існують у Росії. Не тільки корона-криза, економіка, нафта – реально дуже багато всього. Другий момент – звичайно, Україна. І це банальний, класичний російський шантаж: у російських медіа це все відбувається вже пару тижнів. Третя аудиторія – міжнародна, оскільки на фоні корона-кризи Москва спочатку спекулювала санкціями», – пояснив Клімкін.

При цьому він нагадав, що у Європі позиція щодо санкцій залишилась незмінною попри коронавірусну кризу.

«Остання відповідь президента Європейської комісії та голови Європейської ради – дуже чітка: санкції не впливають на боротьбу з корона-кризою, на поставки медикаментів, продуктів і всього іншого. Тому це – міжнародний шантаж: якщо ми вийдемо – ми знаходимось ніде, а якщо ми знаходимось ніде, невизначеність зростає. Росія спекулює на тому, що Захід хоче певного розуміння і визначення, по якій траєкторії ми рухаємося, незалежно від швидкості», – наголосив він.

Щодо загрози виходу Росії з Мінських домовленостей, то ексміністр вважає, що вона існує. Зараз Москва шукає привід для цього і намагається зробити так, щоби винною визнали Україну. Саме тоді вона зможе говорити про відміну санкцій. Тому все, що відбувається зараз, включаючи слова Гризлова – це тільки прелюдія до шантажу.

«Вважаю, що така загроза є. Власне, знаю, що зараз у Москві відбуваються такі брейнстормінги, як принципово змінити ситуацію. Думаю, що Москва зможе вийти, тільки звинувативши в цьому Україну і знайшовши привід, але краще – послідовність різних приводів. Без цього, звичайно, Путін не ризикне, щоб на нього ліг увесь контекст навколо того, чиї будуть наслідки. Він прекрасно розуміє, що говорити про пом’якшення санкцій на цьому фоні буде дуже складно, що йому краще піднімати ставки. На санкції він зараз не розраховує, він щонайменше може зробити заяву з загрозою. Тому слова Гризлова – це прелюдія до шантажу», – наголосив Клімкін.

На думку колишнього міністра МЗС, вже скоро Кремль почне піднімати ставки, але наразі у Путіна є дещо інший головний біль – парад, Конституція та внутрішні процеси. Тож загострення можна очікувати трохи пізніше.

«Москва почне піднімати ставки влітку і восени. Це також пов’язане з очікуваннями Москви і невизначеністю ситуації з президентською кампанією в Сполучених Штатах, з виборами, оскільки в головах більшості росіян сидить пропаганда, що Росія на Донбасі воює зі США. Російська пропаганда розгойдуватиме це зараз по повній програмі: напередодні параду, голосування за поправки, оскільки зараз для Путіна це – пріоритет номер один, а все інше він буде використовувати як засоби», – пояснив він.

При цьому Клімкін підкреслює, що це буде одночасно кілька заходів, а не лише загострення на фронті, наприклад. Скоріш за все, Кремль зробить комбінацію.

«Це, безумовно, не буде щось одне. Це масштабна дестабілізація і ній використовуються всі засоби: як військові, так і гібридні. Можемо, звичайно, говорити про різні сценарії. Може використовуватись весь арсенал наявних засобів. Можливі провокації: на релігійному вимірі, на маніпуляціях мовними питаннями. Можуть бути взагалі прямі провокації, військова ескалація, їхня комбінація – тобто все, що спрацює, Москва обов’язково буде застосовувати», – підсумував ексміністр МЗС.