За останні 5 років кількість кіберзлочинів зросла у 2,5 рази. При цьому з’ясувалось, що освітні заклади в Україні практично не готують фахівців з кібербезпеки. Але у нас багато менеджерів…

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, повідомляє УНН.  

За його словами, був проведений аналіз закладів освіти, який показав, що в Україні майже не існує інституцій, які б могли готувати справжніх фахівців з кібербезпеки.

«Змушені констатувати, що на сьогоднішній день цілісних інституцій, які би могли запропонувати якісних фахівців з вищою освітою в цій царині в нашій країні, на превеликий жаль, майже не існує. Ми випускаємо багато юристів, випускаємо менеджерів, різних фахівців, але що стосується цих фундаментальних для нашої країни речей — освіта не дає нам відповіді на виклики. Це дуже проблемне питання», – сказав Данілов.

Він також дав позитивну оцінку діджиталізації України та поширенню мережі інтернет, при цьому зауважив, що це створює додаткові виклики, які будуть зростати з розвитком технологій.

Читайте також: Секретар РНБО повідомив, що українських користувачів «ВКонтакте» поліція візьме на облік

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков додав, що за останні років кількість кіберзлочинів зросла у 2,5 рази.

«За останні 5 років кількість кіберзлочинів зросла у 2,5 рази. Кіберполіція фіксує зростання таких злочинів, як втручання в роботу інформаційних систем і їх навмисне пошкодження; незаконне збирання, використання, знищення та пошкодження персональних даних та інформації з закритим доступом; створення каналів розповсюдження зброї та наркотиків; незаконні фінансові операції; крадіжки та шахрайство в мережі Інтернет; спам та вірусні програми. Крім небезпеки для людини та шкоди для бізнесу кіберпростір несе небезпеку національній та міжнародній безпеці», — сказав Аваков.