Сергій Шкарлет, призначений урядом на посаду виконувача обов’язків міністра освіти і науки України, став новим викликом для влади і суспільства. Таке призначення викликало великий суспільний резонанс через його минуле і теперішнє. І прямо зараз під стінами Верховної Ради проходить акція спротиву. Пропонуємо вашій увазі цікаві фактів із життя нового очільника Міністерства освіти і науки України.

Саме зараз, 30 червня, проходить акція «СтопШкарлет: регіонал, корупціонер, плагіатор» біля Кабінету міністрів України. Під Офіс президента, де проходить акція проти призначення Шкарлета в Міносвіти і науки, стягують все більше і більше поліції.

Про це повідомляє «Лига Новости».  

Акція починалася поблизу Кабінету міністрів, де зібралося близько 300-400 осіб. Частина з них була з плакатами, а деякі принесли в якості реквізиту унітаз і маски колишніх міністрів. Після акції у Кабміні протестуючі пішли в сторону ОП. Деякі учасники димові шашки.

Наразі поліція не пускає людей впритул до будівлі ОП, пояснюючи це тим, що їм необхідно перевірити речі і документи активістів. У відповідь учасники акції почали сидячий протест. Коли число правоохоронців збільшилася, людей стали підпускати по коридору по одному після перевірки.

До протестувальників вийшов співробітник ОП, щоб отримати звернення до Зеленському.

Далі буде…

А поки що пропонуємо дізнатися про життя та кар’єру нового очільника МОН України. Факти зібрали журналісти «Еспресо».

Народжений в Узбекистані, вихований у Партії регіонів

Сергій Миколайович Шкарлет народився 19 жовтня 1972 року в місті Коканд Ферганської області, Узбекистан. Закінчив Київський політехнічний університет і отримав диплом про вищу освіту за спеціальністю «Математичне забезпечення системи автоматизації». Другу вищу отримав у Фінансово-економічному інституті при Чернігівському технологічному університеті за спеціальністю «Облік та аудит».

Доктор економічних наук і вчене звання професора кафедри менеджменту Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая.

У 2010 році став ректором Чернігівського технологічного університету.

Того ж року балотувався на місцевих виборах 2010 року до Чернігівської обласної ради від Партії регіонів і підтримував Віктора Януковича і давно визначився з політичними вподобаннями:

«Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Не змінив своїх переконань навіть тоді, , коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів. Впевнений, разом з Президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів. Ми збудуємо нову Чернігівщину!», — зазначив Шкарлет.

Однак політичні принципи змінив і через 5 років ішов на місцеві вибори 2015 року до Чернігівської обласної ради як мажоритарник від Блоку Петра Порошенка. Його не обрали.

Лобісти Шкарлета на посаду міністра

2010 року від Партії регіонів до Чернігівської обласної ради разом з Сергієм Шкарлетом пройшов Валерій Зуб — чернігівський хірург-онколог і чинний народний депутат від фракції «Слуга народу», який і рекомендував кандидатуру Шкарлета на посаду міністра освіти президенту і колегам зі «Слуги народу». Також Шкарлета також пов’язують з Олексієм Дніпровим — керівником апарату Офісу Президента, який теж працював заступником міністра освіти часів Януковича Дмитра Табачника.

У міністра освіти і науки часів Януковича Дмитра Табачника і Шкарлета були дружні відносини.

А у 2012 році указом президента Януковича Шкарлету було присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» за «вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю». Нагороду вручав Дмитро Табачник, радником якого був Сергій Шкарлет.

Звинувачення у плагіаті

Сергія Шкарлета звинувачують у плагіаті, проте він сам він цього не визнає.

На сайті «Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях» наведено багато фактів плагіату в наукових роботах Шкарлета як одноосібного авторства, так і в колективних монографіях.

Плагіат було знайдено:

у монографії 2018 року «Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні» практично слово у слово запозичено цілі абзаци зі статті Т.В. Бугай «Методичні підходи до оцінки ефективності бюджетного процесу в Україні», запозичення з наукової роботи «Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку: європейський досвід» О.В. Апарової (один із пунктів розділу назвав майже ідентично статті), у таблицях намагався приховати оригінал шляхом неправильного посилання на оригінал….2015 року Шкарлет також не заморочувався з назвою запозичення і лише змінив пару слів. Майже 100% запозичення текстового матеріалу роботи Л.С. Ладонько «Побудова моделей структурного типу задля ідентифікації вимірів потенціалу стратегічних змін виробничо-економічних систем».у роботі Шкарлета «Формування стратегій розбудови еккономіки інформаційного типу з метою забезпечення економічної безпеки» 2016 рокуу роботі «Технологія управління процесами формування та впровадження системно-універсальних детермінант розбудови економіки інформаційного типу», 2015 року.

Всі звинувачення Сергій Миколайович назвав нісенітницею та нападками на його персону.

Корупційні скандали

У січні 2020 року Чернігівський технологічний університет за державні кошти придбав білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO, який коштує понад 1,5 млн грн.

У мережі також є рекламно-інформативний ролик про Чернігівський національний технологічний університет, де поряд з ректором Шкарлетом напівголі студентки і студенти розкидаються 500-гривневими купюрами. Проте сучасне обладнання і науковий процес, які в першу чергу є перевагами вишу до кадру не потрапили.

Верховна Рада проти Шкарлета

Прем’єр-міністр Шмигаль подав на розгляд парламенту кандидатуру Сергія Шкарлета для призначення міністром освіти 17 червня 2020 року і вже наступного дня він піддався нищівній критиці на засіданні профільного комітету Верховної Ради.

Комітет, в якому, до речі, більшість мають депутати від «Слуги народу», не рекомендували парламенту його призначати. Але Офіс Президента розцінив таке рішення як демарш голови комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака.

У порядку денному Верховної Ради постанова про призначення була. Навіть сам Шкарлет прийшов 18 червня до Ради. Але це питання народні обранці так і не проголосували.

Призначення в обхід волі народних депутатів

Шкарлет очолив таки Міністерство освіти та науки. І допоміг йому в цьому уряд Дениса Шмигаля.

Денис Шмигаль повідомив журналістам, що вагомим аргументом на користь Сергія Шкарлета став менеджерський досвід.

«Ми мали з ним (Шкарлетом – ред.) і формальну співбесіду, і розмову про загальну філософію і стратегію розвитку освіти і науки. У чоловіка добре і ясне бачення», – сказав Шмигаль.

Креатура президента Зеленського

6 червня 2020 року президент Зеленський заявив, що на зустрічі з ректорами українських вишів йому рекомендували трьох людей: нардепа від «Слуги народу», голову профільного комітету Сергія Бабака; керівника апарату ОП Олексія Дніпрова (був заступником міністра освіти Дмитра Табачника), ректора Чернігівського державного технологічного університету Сергія Шкарлета (ексчлен Партії регіонів).

Зеленському припав до душі саме Шкарлет, але офіційно йдеться про те, що гарант зупинився на цій кандидатурі після зустрічі з ректорами українських ВНЗ.

Чого чекати від очільника МОН Шкарлета

Задовго до офіційного подання Шкарлета на посаду очільника МОН Шкарлет зустрічався з освітнім комітетом.

Народна депутатка від фракції «Голос» Інна Совсун заявила, що відповіді ректора Чернігівської політехніки щодо бачення роботи у міністерстві викликали «подив». Він якось ще орієнтується у питаннях вищої освіти, але на будь-які питання за межами вищої освіти він не дав жодної конкретної відповіді.

Колишня очільниця МОН Ганна Новосад заявила, що в міністрі освіти Шкарлеті зацікавлені в першу чергу ректори, яким байдуже на підвищення якості вищої освіти.

Мова йде про скасування ЗНО для випускників коледжів при вступі у виші, обмеження ЗНО для магістратури, скасування КРІ для ректорів, індикативної вартості навчання та фінансування університетів по результату їхньої діяльності. Також низка ректорів мають намір домагатися скасування обмеження кількості термінів на посаді. 

Спротив призначенню Шкарлета

Попри те, що Сергія Шкарлета таки призначили в.о. міністра освіти і науки, суспільство, наукова спільнота і народні депутати активно виступають проти нового очільника МОН.

Сьогодні, 30 червня, проходить акція «СтопШкарлет: регіонал, корупціонер, плагіатор» біля Кабінету міністрів України.

Ззаступниця голови партії «Голос» Інна Совсун зареєструвала у Раді законопроєкт, який забороняє обіймати посади в уряді та на держслужбі особам, у дисертаціях яких офіційно виявили плагіат.

У самому МОН також є незгодні з таким призначенням. Наприклад, через кілька годин після призначення Сергія Шкарлета, заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний подав у відставку.

Проте невдоволенням суспільства уже зацікавилась СБУ, співробітники якої приходили 26 червня до учасника однієї з акцій проти призначення Шкарлета науковця Антона Сененка.

Науковець зазначив, що представника СБУ цікавило, хто організатор акції, чи не отримували учасники акції за це кошти і хто ще з Інституту, в якому працює Сененко, був на акції.

Наразі невідомо, як довго пробуде Сергій Шкарлет на посаді в.о. міністра освіти і науки України. Проте це призначення уже стало одним із найрезонансніших за каденції президента України Володимира Зеленського.