Кіберзлочинці здійснюють фішинг-атаки з використанням шкідливого ПЗ, використовуючи розсилку про коронавірус.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції.  

Зазначається, що хакери швидко зрозуміли, як використати ситуацію з коронавірусом та інформацію про перебіг пандемії, та активізували свої атаки з використанням шкідливого програмного забезпечення, яке збирає всі персональні дані, включаючи логіни та паролі до електронних гаманців.

«Кіберзлочинці у більшості країн світу, використовуючи панічні настрої серед громадян у період пандемії, здійснюють фішинг-атаки з використанням шкідливого програмного забезпечення. Їх метою є отримання персональних даних користувачів мережі, а саме логінів та паролів доступу до різних інтернет-ресурсів: електронних поштових скриньок, облікових записів соціальних мереж, електронних гаманців тощо для подальшого привласнення грошей», – попереджають у нацполіції.

Так, вказується, що хакери замаскували свої атаки під інформування громадян про розвиток пандемії. Найчастіше для досягненні своїх злочинних цілей та введення в оману людей вони використовують у своїх фішинг-розсилках посилання на слово «Corona». Крім того, розповсюджують шкідливе програмне забезпечення шляхом копіювання інформаційних панелей організацій, що надають актуальну інформацію про COVID-19.

З огляду на таку ситуацію, кіберполіція рекомендує:

використовувати виключно ліцензійне програмне забезпечення;постійно оновлювати операційну систему;використовувати ліцензійні антивірусні програми з актуальними базами та постійно оновлювати їх;не завантажувати підозрілі файли із листів електронної пошти, якщо Ви не чекаєте цей лист;не переходити за сумнівними посиланнями;завантажувати файли лише з перевірених ресурсів.

Також, у зв’язку зі збільшенням випадків розповсюдження неправдивої інформації та фішинг-атак кіберполіція запустила телефонну інформаційну підтримку для громадян.

Якщо ви стали свідками протиправних дій або потребуєте допомоги, звертайтеся до Департаменту кіберполіції на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua або за номером 0-800-50-51-70.