Ресурс «Інтернет-видання «Полтавщина» оприлюднив на своїй сторінці в Facebook лист, який надійшов до редакції по електронній пошті від місцевого відділу кіберполіції.  

У ньому йдеться про те, що департамент кіберполіції Національної поліції України розробив програмний скрипт, який дозволяє ідентифікувати тих користувачів, які використовують анонімайзери, щоб не показувати себе та своє місцезнаходження під час користування інтернетом.

Представники кіберполіції питають про зацікавленість і пропонують зв’язатися з ними для встановлення скрипта у програмний код сайту, щоб мати можливість деанімізувати своїх читачів.

Редакція цього інтернет-видання відмовилася встановлювати сторонній код на сторінки свого сайту і розповіла про свої враження. Зокрема, вказується, що до цензури влади майже починають звикати, але коли ще й «поліція просить доступ до серверів ЗМІ… то це вже занадто».

«Ми вже звикли, що влада регулярно намагається законодавчо ввести цензуру в інтернеті, але давати поліції доступ до сервера ЗМІ, встановлюючи там «бекдор»- це вже занадто, якими б благими цілями це не виправдовувалося», – написано у повідомленні редакції.

Під цим постом відразу з’явились коментарі. Хтось з гумором пише. Що хотів би мати додаткового програміста, а хтось вже зрозумів, чим такі пропозиції можуть «пахнути» і також заявив про те, що у жодному разі не погодиться.

Під цією публікацією написала і головний редактор іншого полтавського ЗМІ – «Газета «Коло», яка також заявила про отримання аналогічного листа від кіберполіції з пропозицією розмістити на сайті скрипт для деанонімізація користувачів.

На сторінці «Лабораторія цифрової безпеки» в соцмережі Facebook теж з’явилася інформація про те, що такі листи від кіберполіції з пропозицією встановити скрипт для деанонімізація користувачів отримують не тільки полтавські онлайн-ЗМІ.

«Нам також відомо, що подібні листи отримували регіональні редакції, зокрема на Волині та Миколаївщині. Станом на зараз коду самого скрипта немає в публічному доступі (ми готуємо запит на доступ до публічної інформації). Втім, судячи зі змісту листа, можна припустити, що мова йде про систему невибіркового стеження за всіма відвідувачами інтернет-ресурсів», – написано в публікації.

Залишається відкритим й інші питання, які задає «Лабораторія цифрової безпеки»:

«Чи погодяться українські медіа встановити стеження за власними читачами? І чи попередять про це самих читачів?».