Так звана «формула Штайнмаєра» вигадана Кремлем ще на саміті «нормандської четвірки» у Парижі 2015 року. Як це сталося, розповів Костянтин Єлісєєв, заступник голови Адміністрації президента за часів Петра Порошенка, відповідаючи на питання «Сегодня».

Під час зустрічі багато обговорювали питання безпеки, присутність російських військ та необхідність їхнього виведення. Президент України показував світлини з російською технікою та зброєю на Донбасі. Розглянувши їх, Меркель спитала Путіна, що він скаже на це. Як пригадує посадовець, відповідь Путіна була доволі цинічною: можливо, це й справді російські танки, але їм вони не належать.

У порядку денному було й питання про особливий порядок місцевого самоврядування, якого вимагала Росія. Зокрема, обговорювали, коли він може набути чинності.

Українська позиція була послідовною: особливий порядок можна впроваджувати тільки після проведення вільних виборів, які відповідатимуть демократичним стандартам, і це підтвердить ОБСЄ. Саме так було прописано у Мінських домовленостях від лютого 2015 року. Але той документ не містив покрокового алгоритму дій. Тоді представник Німеччини Штайнмаєр, в той час міністр закордонних справ, запропонував розробити цей алгоритм.

Як розповідає Єлісєєв, сьогодні текст «формули» відрізняється від того, що пропонували три роки тому. Різниця – у слові overall (в цілому). На введенні цього слова наполягала Росія. Тепер виходить, що оцінювати демократичність виборів будуть «в цілому». Але такої практики не існує, вона може з’явитись тільки як результат політичних домовленостей.