Наразі вже є бачення відмови від призову до армії, проте має бути вибудована система, яка допоможе кожному у разі необхідності захистити свій дім і свою Батьківщину та надати першу медичну допомогу.

Про це головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак сказав в ефірі до Дня захисника України на телеканалі «Україна», повідомляє «Патріот Донбасу».  

Він зазначив, що громадяни України повинні, як мінімум, надати медичну допомогу собі та тим, хто цього може потребувати. Крім того, має бути резерв та система підготовки до нього.

«У перспективі в нас є бачення відмовитися від призову, але це може бути тільки тоді, коли в нас буде налагоджена система підготовки резерву. Ми маємо створити таку систему роботи, щоб кожен біля свого дому міг мінімально вміти захистити його. Чому громадянин України не повинен бути навченим всім елементам тактичної медицини? Ці навички та знання можуть йому знадобитися де завгодно, у будь-якій ситуації поза військовою службою, де він повинен вміти надати собі медичну допомогу, тому, хто поряд, тим самим врятувати життя собі чи комусь», –сказав Хомчак.

Щодо термінів створення такої системи, то на це питання поки що немає відповіді. Зрозуміло, що це займе не рік, проте вже є розуміння, якою ця система має бути.

«Такі системи потребують фінансування, підготовки кадрів, починаючи від звичайних цивільних громадян і до голів громад та вищого керівництва держави. Коли така система запрацює, тоді ми зможемо говорити про скасування строкової служби, адже в ній більше не буде необхідності, тому що всі ті ази пройшли. Коли громадянин вміє стріляти, знає медицину, інженерні питання, які йому потрібні, і якщо завтра йому скажуть «треба стати на захист Батьківщини», то він знає, що він може це», – додав Хомчак.

Головнокомандувач ЗСУ також нагадав, що цього року було зменшено призов на строкову службу і що у пріоритеті – контрактники. Тоді армія буде якісною.

«У нас сьогодні, по-перше, йдуть контрактники. Зараз армія укомплектована згідно з чисельністю, яка визначена законом, на 100%. Ми вже ставимо питання не укомплектувати просто контрактниками, а ми сьогодні вже переходимо на якість. Ми розуміємо, що коли буде якість, тоді буде зовсім інший підхід до виконання бойових завдань і до повсякденної діяльності, і взагалі до статусу військового», – сказав Хомчак.