Вже у грудні мають розпочатися кваліфікаційні випробування ТКБМ «Дозор-Б» для перевірки перед запуском у серійне виробництво. Завдання долати водні перешкоди вже поставлене розробникам броньованої машини, проте сама можливість передбачалася ще у першому варіанті.

Про це повідомив заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк в ексклюзивному інтерв’ю Defense Express.

«Тактико-технічне завдання на «Дозор», яке було видане Міністерством оборони, передбачало ще у першому варіанті таку функцію як подолання водних перешкод. Але, на жаль, ХКБМ не спроміглося виконати це завдання. Тому ми знову звернулися й нагадали. На сьогоднішній день триває дослідно-конструкторська робота «Турнір», яка буде передбачати створення цього зразка, який буде долати водні перешкоди», – зазначив він.

Очікується, що вже у грудні мають розпочатися кваліфікаційні випробування ТКБМ «Дозор-Б» для перевірки перед запуском у серійне виробництво, яке заплановане на наступний рік на ХКБМ та ЛБТЗ.

Як зазначає видання, мова може йти поки що не про плаваючу версію. Проте заступник міністра пояснив, чому для плаваючої ББМ була обрана саме ця платформа.

«Зробити на сьогоднішній день плаваючу машину іншим розробникам буде трошки важче (ніж ДП ХКБМ), бо буде потрібен певний досвід. Можна, звичайно, визначити завдання, потратити рік чи півтора на розробку цієї машини. Але ж за півтора-два роки підуть інші вимоги», – пояснив заступник міністра оборони з озброєння.

Довідка. ТКБМ «Дозор-Б» розроблена ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова» ще у 2007 році, однак про серійне виробництво та державні випробування розмова пішла лише після 2014 року.

З 2016 року перша установча партія з 10 машин виробництва ЛКМЗ пішла у війська, де проходила підконтрольну експлуатацію. Після низки доопрацювань у липні 2020 року Тактична Колісна Бойова Машина «Дозор-Б» наказом Міністра оборони України №245 була прийнята на озброєння ЗСУ.

Пізніше стало відомо про підготовку до початку виробництва першого зразка фінальної версії ТКБМ у Харкові. Саме вона має піти в серію. ХКБМ закупило обладнання для виробництва «Дозор-Б», а керівник підприємства висловлював надію щодо замовлення ЗСУ партії нових «Дозорів» у наступному році.