Акція протесту проти можливого обміну обвинувачуваних у теракті, що стався в лютому 2015 року біля Палацу спорту, пройшла у Харкові. Активісти та небайдужі містяни зібралися біля будівлі обласної держадміністрації, щоб висловити своє ставлення до намірів задіяти у програмі обміну вбивць-терористів.

За словами Віктора Маринчака, настоятеля храму Іоанна Богослова, якщо такий обмін відбудеться, то його ініціатори фактично візьмуть на себе відповідальність за скоєний терористами злочин. На його думку, суспільство не може погодитись на те, щоб вони уникнули покарання.

Йдеться про трьох осіб, звинувачених у теракті, що стався майже 5 років тому. Це Володимир Дворніков, Віктор Тетюцький та Сергій Башликов. В той же час, вирок у справі досі не винесено – про це учасникам акції нагадав голова місцевого осередку «Демократичної сокири» Микита Соловйов. Він підкреслив, що за таких умов дії обвинувачуваних навіть не отримають жодної правової оцінки. Якщо влада має віддати терористів, щоб повернути своїх громадян, це можна робити тільки після винесення рішення суду, коли вирок набуде чинності.

Свою позицію висловили й родичі загиблих. Для цього вони окремо зустрілися з головою обласної держадміністрації. Андрій Дідик, який втратив сина у лютневому теракті, сказав, що терористи мають отримати вирок та відбувати його без послаблень. Не можна погодитись з тим, що після обміну вони житимуть повноцінним життям – і не понесуть відповідальності за скоєне.

Як відомо, суд у справі триває, найближче засідання відбудеться 26 грудня. На ньому мають закінчити допит обвинувачуваних та перейти до дебатів.

Нагадаємо. Теракт стався 22 лютого 2015 року неподалік Палацу спорту у Харкові. Там формувалась колона для участі в акції з нагоди річниці Революції гідності, коли стався вибух. Наслідками теракту стали четверо загиблих (двоє загинули одразу, ще двоє в лікарні), ще 11 людей постраждало.

За фактом вибуху порушено кримінальне провадження за статтею «Теракт» (ст. 258 Кримінального кодексу).

Підозрюваних у скоєнні злочину затримали майже одразу, 26 лютого, всі вони – мешканці області, їм оголошено про підозру за ч.3 ст.258 та ч.1 ст.263 (теракт і незаконне поводження зі зброєю).

У квітні того ж року до Фрунзенського райсуду міста Харкова було направлено обвинувальний акт.

До лютого 2017 року судовий процес майже завершився. Як заявляв облпрокурор Юрій Данильченко, він був завершений на 90%, але захисники та обвинувачувані використовують найменші можливості для затягування розгляду справи.

У квітні 2017 року змінився склад колегії суддів, після чого на вимогу одного з обвинувачуваних справу почали розглядати заново.