Сьогодні, 16 жовтня, Харківська міська рада на сесії заявила про підтримку «формули Штайнмайєра» і назвала її «єдиним шляхом до припинення війни». Інформація про це з’явилася на їхньому офіційному сайті.

Міський голова Геннадій Кернес зачитав на сесії звернення до президента України, ВР та депутатів міських рад і виніс його на голосування. Результат: 53 депутати підтримали, 12 відмовились підтримувати та двоє утримались від рішення.

Однак тільки голосуванням депутати Харківської міської ради не обмежились. Вони звернулись до політиків усіх рівнів з вимогою припинити акції «Ні капітуляції» та закінчити інсинуації навколо «формули Штайнмайєра».

У своєму зверненні депутати заявили, що саме Харків добре знає ціну війни і в останні місяці відчув надію на мир. Мовляв, президент Зеленський зі своєю командою домоглися зменшення кількості обстрілів та покращення ситуації на фронті, а також згадали слова глави держави під час його пресмарафону про те, що «він переміг на президентських перегонах завдяки тому, що обіцяв стати Президентом миру».

«Відведення військ не є відступом, а є кроком вперед до ще більшого припинення вогню, а, отже, і смертей… Вибори в ОРДЛО за українським законодавством поверне Україні неконтрольовані зараз території», – так написано у зверненні про шлях до миру.

Звернулись вони й до колег з інших органів місцевого самоврядування усіх рівнів, які ухвалили рішення про недопущення «формули Штайнмайєра» як шляху, який є капітуляцією, та узгодження, якого вимагає Росія, із закликом відкликати ці документи.

Цікавий і той факт, що це звернення не обговорювалося під час комісій або спільної комісії. Про це заявив голова фракції «Самопоміч» у Харківській міськраді Тарас Сітенко.

«Я так розумію, воно з’явилося вночі», — сказав Сітенко, додавши, що хоча б через таку подачу та відсутність обговорення фракція голосуватиме проти.

Але у одиозного політика, до фігури якого дуже багато питань у людей та спецслужб, інша думка. Йому вкрай необхідно було якомога скоріше написати та прийняти це звернення у зв’язку із «загостренням внутрішньої ситуації України». Саме тому він звернувся до депутатів міської ради з проханням підтримати його пропозицію щодо єдиного шляху до миру – «формули Штайнмаєра».