Хтось банально лякає суддів, щоб вони не розглядали справи або затягували процеси чи розвалювали їх. Але те, що непокаране – те повернеться. Жодного покараного за сепаратистський з’їзд у 2004 році і як результат – 2014 рік. Тож якщо повернуться такі, як Штепа, то через кілька років можна чекати повторення.

Про це говорили громадський активіст Валентин Краснопьоров, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев та журналіст Денис Казанський в ефірі «Радіо «Донбас.Реалії».

Так, за словами Краснопьорова, те, що Штепа висувається на посаду мера – це цілком логічно сьогодні, оскільки такі, як вона, намагатимуться повернутися в політику.

«Зараз багато політичних платформ шукають людей, які мають довіру в суспільстві чи рейтинг, і намагаються через ці платформи завести їх в політику», – каже він.

Водночас, він задається питанням щодо того, чому судова і правоохоронна система не реагувала на цих людей. І це є великою помилкою не тільки судової, а й політичної системи. За їхні дії в січні – березні 2014 року їх треба було притягати до відповідальності.

Він нагадав, що «проти донецьких євромайданівців здійснювалася організована агресія – зокрема Нелею Штепою, її структурами». В зараз затягується суд.

«Людей накручувати, нам ледь не спалили автомобіль, було блокування, використання комунальної власності і багато всього іншого. За це можна було притягати до відповідальності. Сьогодні судді беруть самовідвід: бояться, не хочуть ухвалювати рішення про її арешт. В більшості її звинувачують саме за події, коли уже поставлений окупантами Пономарьов брав цю політичну і виконавчу відповідальність на плечах окупаційних військ», – зазначає Краснопьоров.

Читайте також: Неля Штепа намагається зробити інсталяцію на свою честь поряд з меморіалом загиблих воїнів (відео)

Він підкреслив, що невміння і небажання привести до відповідальності людей, які й сформували ситуацію ще до відкритого втручання агресора у Слов’янськ, а згодом і в Донецьк, є головною проблемою сьогоднішнього дня.

Щодо самої Штепи, то сьогодні її просуває Новинський і спонсорує передвиборчу кампанію.

«Проблема в тому, що вона скуповує зараз всі місцеві медійні майданчики: інстаграм, фейсбук – будь-що, що хоч якось може доторкнути людей до політичного процесу, і намагається проявити себе як кандидат. … Оскільки ми в правоохоронній системі не змогли закрити їй доступ, то вона використає його і буде балотуватися. Чи стане вона мером, я не знаю. Імовірність висока, але не стовідсоткова», – каже він.

Читайте також: «Якщо Штепу знову оберуть, навіщо звільняли Слов’янськ у 2014 році?», – учасники російсько-української війни

Денис Казанський наголосив, що суддів, які ніяк не можуть прийняти рішення та беруть самовідводи, залякують.

«На мій погляд, проблема в тому, що хтось банально лякає суддів, щоб вони ці справи не розглядали або відмовлялися розглядати, якимось чином затягували процеси або розвалювали їх. Ця проблема взагалі стосується нашої правоохоронної і судової систем», – підкреслив він.

Читайте також: Судове засідання вчергове перенесено. Діагноз Штепи: «За станом здоров’я»

Казанський також зазначив, що він був 12 квітня 2014 у Слов’янську і бачив, як все відбувалося. Тож розповіді про «невинуватість» Штепи – це відверта брехня. А те, що на якомусь етапі її дійсно «заарештували самі ж ці бойовики, посадили на підвал: і це дає їй право, точніше привід, будувати з себе жертву окупантів».

«Але я особисто був у Слов’янську 12 квітня, в день його захоплення: виїхав туди, коли з’явилася новина про захоплення. Я особисто бачив Нелю Штепу в рожевій курточці. Вона бігали і заспокоювала місцевих людей, які там зібралися, кричала, що це наші хлопці, вони прийшли нас захищати. Вона ще питала у натовпу, чи ви мене не зрадите, чи будете зі мною до кінця. Люди, які зібралися, кричали так. Тобто вона цілком була на боці цих бойовиків, схиляла на їхній бік місцеве населення», – нагадав журналіст.

Казанський також наголосив, що Штепа має понести покарання за свої дії.

«Не потрібно робити з Нелі Штепи жертву режиму, вона однозначно цим людям сприяла, і повинна понести за це справедливе покарання», – додав він.

Казанський також зауважив, що є ще одна причина того, що вони всі рвуться до влади – збільшення бюджетів після децентралізації.

«Але це і є реванш. Адже давайте подивимося, що буде далі: прийде Неля Штепа як мер Слов’янська – і ми умовно повернемося до ситуації 2012 року. Все ж просто повторитися. Люди, які звали агресора, готували ґрунт для вторгнення бойовиків, їх прикривали, організовували цей незаконний «референдум», заохочували людей брати участь у масових заворушеннях, акціях непокори Україні, залишилися на своїх місцях. Як ви думаєте: вони себе будуть якось інакше вести? Ні звичайно», – зауважив він.

І додав, що через те, що жодна з осіб, які брали участь у Сєвєродонецькому сепаратистському з’їзді ще у 2004 році (Колесников, Богатирьова, Єфремов, Тихонов та інші) не був покараний. І це призвело до того, що сталося у 2014 році.

«Оскільки немає людей, покараних за 2014 рік, то ми отримаємо його повторення через –енну кількість років», – резюмував він.