Кабінет міністрів України планує запровадити з 2021 року накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Текст програми діяльності Кабінету міністрів України опубліковано на Урядовому порталі.  

У документі вказано, що уряд планує запровадити накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування з 2021 року (другий рівень) та стимулювання розвитку системи недержавного пенсійного забезпечення (третій рівень пенсійної реформи).

Крім того, у планах вказується уніфікація та адаптація законодавства щодо діяльності недержавних пенсійних фондів до законодавства ЄС з метою підвищення рівня захисту майнових прав та інтересів учасників накопичувальної системи пенсійного забезпечення.

Новою програмою передбачено зростання рівня пенсійного забезпечення, включаючи держслужбовців, працівників органів місцевого самоврядування та журналістів. Також запроваджується справедливий механізм нарахування виплат пенсіонерам.

Планується й перерахування пенсії 11 млн пенсіонерів щорічно та залучення 132 тис. працівників до накопичувальної системи обов’язкового професійного пенсійного забезпечення.

Серед інших цілей уряду вказано забезпечення дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, включаючи жителів ОРДЛО, на належне пенсійне забезпечення. Пропонується розширення функціоналу порталу електронних послуг Пенсійного фонду України та автоматизація процесів у системі пенсійного страхування. Також серед цілей вказано забезпечення ефективного державного нагляду за використанням коштів Фонду соціального страхування та Пенсійного фонду України.

Водночас уряд планує посилити відповідальність за ухилення та несплату єдиного соціального внеску та інших обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України. Будуть переглянуті й стимули до сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Очікується досягнення витрат на пенсійне забезпечення на рівні 12% валового внутрішнього продукту та забезпечення мінімального рівня пенсійного забезпечення на рівні 40% від отримуваного заробітку.