У першому читанні Верховна Рада України прийняла законопроект, який зобов’яже всіх абітурієнтів складати іспит з іноземної мови для вступу до закладів вищої освіти. Крім цього абітурієнтам для вступу треба буде подати мотиваційного листа. Законопроект у сфері вищої освіти підтримали 311 народних депутатів.

Нардепи погодилися на зміни до існуючих законодавчих актів для того, щоб удосконалити освітню діяльність. Ухвалений законодавчий документ спрямований на запровадження мотиваційного листа при вступі, розширення доступу до набуття освіти для абітурієнтів з окупованих територій, врахування досягнень на міжнародних олімпіадах при вступі до вишу та збільшення питомої ваги конкурсних балів на творчих конкурсах. Одним із пунктів, який відразу викликав увагу ЗМІ, є встановлення обов’язковості єдиного вступного іспиту з іноземної мови.

Зокрема, у законопроекті запропоновано ввести Єдиний державний кваліфікаційний іспит для претендентів, які бажають одержати ступінь на таких рівнях освіти, як бакалаврський та магістерський. Передбачена у поправках і необхідність Зовнішнього Незалежного Оцінювання (ЗНО) відносно випускників у середніх школах, технікумах, які видають дипломи молодших спеціалістів, а також на першому освітньо-кваліфікаційному рівні спеціаліста під час вступу до закладу вищої освіти.