Українські ЗМІ приділяють вкрай мало уваги окупованим територіям або цитують пропагандистські ресурси. Проте саме регіональні сайти відповідальні за світогляд значної частини українців.

Про розповіла експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова в коментарі радіо «Крим.Реаліі».

Вона зазначила, що бачить серйознішу проблему в тому, що деякі регіональні сайти рідко пишуть про Крим в принципі і навела дані моніторингу Кримської правозахисної групи, які були опубліковані в липні 2020 року. Тоді виявилось, що регіональні ЗМІ на материковій частині України або взагалі не пишуть про Крим, або, готуючи публікації по кримській тематиці лише іноді не дотримуються стандарти достовірності і балансу думок. І це відноситься всього до 6,5% вивчених матеріалів.

Вона зазначила, що багато залежить від редакційної політики, проте дуже часто журналісти взагалі не перевіряють інформацію, яку отримали з соціальних мереж, і видають її за факти. Крім того, спостерігається перебільшення та перекручування інформації.

«Ми протягом року вивчали саме локальні медіа – 48 сайтів. Дуже багато залежить від редакційної політики: якщо редактор професійний, то з тисячі новин за рік лише в двох можуть бути незначні порушення стандартів. Журналісти часто не перевіряють інформацію і видати прочитане в соцмережах за доконаний факт. Дуже часто використовують узагальнення і перебільшують: в снігу застрягло три машини, а вони пишуть про якісь лавини і сотні застрягли машин. Деякі беруть новини у російських пропагандистів і безпосередньо цитують їх», – каже вона.

Крім того, багато видань просто не хочуть писати про Крим.

«Є регіональні сайти, які взагалі не пишуть про Крим: наприклад, в Полтаві та Рівному сайти випустили тільки по три новини за цілий рік. Редакції не цікавить ця тема, і я чула від одного редактора: «Ми ж не контролюємо територію – навіщо про неї писати?» Це дуже сумно», – зазначила експерт.

Водночас Сєдова переконана в тому, що саме регіональні сайти відповідальні за світогляд значної частини українців.

«Багато людей не читають загальнонаціональні медіа, заходять тільки на локальні сайти – до них завжди більше довіри, оскільки вони пишуть про насущні побутові проблеми в регіоні. Нам хотілося б, щоб такі ЗМІ звертали більше уваги на серйозні речі на зразок окупації і збройного конфлікту. Це стосується кожного, війна йде у всій країні», – наголосила вона.