Ім’я українського поета та дисидента Василя Стуса присвоєно загальноосвітній школі в місті Краматорськ. Це ініціатива місцевих мешканців, спрямована на вшанування непохитного борця з радянським тоталітаризмом, політв’язня, замордованого в уральському таборі.

Прохання надійшло від педагогічного колективу школи № 8 та небайдужих мешканців. Краматорська міська рада прийняла відповідне рішення за підсумками громадських слухань. Це вже другий об’єкт в Краматорську, який носитиме ім’я Стуса. Раніше в рамках декомунізації було перейменовано вулицю Соціалістичну.

Все життя і творчість Василя Стуса пов’язані з Донеччиною, куди його батьки переїхали, коли майбутній поет був дитиною. Він навчався у донецькій школі № 265, потім – на історико-філологічному факультеті педінституту та в аспірантурі. Саме під час навчання в інституті розпочав свою літературну діяльність.

На жаль, більшість місць, пов’язаних з життям Василя Стуса, залишаються в окупації. Там планомірно знищується пам’ять про видатного українського поета. У травні 2015 року з фасаду філологічного факультету ДонНУ видалено барельєф Стуса. Горлівський музей закрито (в цьому місці він протягом двох років працював у школі).