Народна депутатка фракції «Слуга народу», глава української делегації у ПАРЄ Єлизавета Ясько назвала нові мінські домовленості глави ОПУ Андрія Єрмака російською пасткою й аргументовано пояснила, які ризики та небезпеки потенційно несе підписання цього документа. Вона заявила, що спротив підписанню документа – це і є підтримка програми Зеленського. І саме тому, оминаючи прізвища причетних, закликає офіційний Київ не підписувати документ про створення Консультативної ради з представниками ОРДЛО.

Про це йдеться у статті Ясько, яку опублікувала «Європейська правда».

Варто зазначити, що говорячи про протест проти нових домовленостей, Ясько жодного разу не назвала прізвища глави ОПУ. Однак звертається до офіційного Києва і наполягає, що позиція «Слуги народу» не є спротивом президенту, а спрямована на підтримку його програми.

Ясько у зверненні до влади підкреслює, що нові домовленості фактично змінять формат переговорів і виведуть Росію з рівня учасника конфлікту на рівень спостерігача, що неприйнятно для України.

«Якщо Україна погодиться вести переговори не з доведеною учасницею збройного конфлікту (Росією), а тільки з учасниками неміжнародного конфлікту (де-юре громадянами України, що зрадили Батьківщину…), це означатиме де-факто нашу відмову від претензій до Росії», – пише Ясько.

У статті йдеться про низку ризиків протоколу, який може стати реальністю завдяки діям глави ОПУ.

По-перше, Ясько пише про фактичну зміну формату переговорів. Наголошується, що протягом всього часу російсько-української війни і досі Мінський процес не передбачав прямої участі ОРДЛО чи так званих «ДНР»/»ЛНР», а тепер вони отримують такий статус. Одночасно із підписанням такого рішення Росія виводиться на рівень спостерігача з рівня учасника конфлікту.

«І те, що ці зміни стосуються лише нового органу, а у самій ТКГ учасники лишаються старими – не знімає проблем. Адже для Росії потрібен прецедент, потрібен “освячений” українською державою орган із ватажками окупаційних адміністрацій. Важлива деталь: щоби перетнути рубікон, не потрібне навіть їхнє «офіційне визнання» Україною, достатньо самого факту переговорів із ними. В міжнародному праві існує концепція «де-факто визнання», згідно з якою подібні дії з боку України можуть бути трактовані як визнання представників так званих «ЛНР/ДНР» єдиними належними представниками територій ОРДЛО», – йдеться у статті.

Також нагадується, що саме Росія є прямим учасником міжнародного збройного конфлікту, а сумнозвісне «іхтамнєт» спростували в численних доповідях міжнародних організацій. Таким чином, у разі згоди України на проведення переговорів «не з доведеною учасницею збройного конфлікту (Росією), а тільки з учасниками неміжнародного конфлікту (де-юре громадянами України, що зрадили Батьківщину і зараз воюють проти неї зі зброєю в руках), це означатиме де-факто нашу відмову від претензій до Росії».

Другою проблемою народна депутатка називає знищення української позиції в міжнародних судах та відмову від компенсації.

«Підписання документа, який надасть Росії можливість та документальні підстави стверджувати про свою нібито непричетність до конфлікту на Донбасі, знищить шестирічну юридичну роботу України з притягнення Росії до відповідальності, а також унеможливить майбутні позови», – наголошує вона.

Підкреслюється, що у Міжнародному суді ООН (МС ООН) та Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) зараз розглядаються справи проти Росії, в яких українська сторона стверджує, що саме Росія несе відповідальність за те, що відбувається в ОРДЛО. Також у ЄСПЛ існує дві справи по Донбасу, в яких України позивається до Росії щодо порушення прав людини на територіях сходу України, окупованих Росією.

«Зрештою, цей крок може вбити надію тих українців, хто прагне справедливості у міжнародних судах. Тих жертв російської агресії, хто намагається стягнути з РФ компенсації за її дії на Донбасі», – наголошує Ясько.

Третьою проблемою є «загроза поразки України на міжнародних платформах та скасування санкцій проти Росії».

У статті нагадується, що від самого початку російської агресії Україна мала чітку та послідовну позицію – так звані «ЛНР» та «ДНР» є «терористичними організаціями, маріонетками, створеними та повністю підконтрольними російським спецслужбам».

«Попри кампанію пропаганди та дезінформації, розгорнуту Росією, Україні вдалося відстояти правду, і це має конкретні наслідки. Так, Парламентська асамблея Ради Європи у Резолюції 2198 прямо зазначила про “триваючу війну Росії проти України, яка проходить в окремих регіонах Донецької та Луганської областей” та назвала ці території «окупованими». Подібне визнання та/або засудження російської агресії звучало також від інших міжнародних, міжпарламентських та неурядових організацій (ЄС, НАТО, ПА ОБСЄ, Amnesty International тощо), – нагадує Ясько.

І додає, що у разі зміни цієї позиції Україною знищиться багаторічна робота з протидії агресору на дипломатичному фронті. Крім того, це стане приводом для послаблення санкцій проти Росії та «розв’яже руки Кремлю для нищівного удару по Україні».

Четвертою проблемою є заперечення досягнень України у боротьбі за правду про агресію РФ.

Депутатка вказує, що протягом 6 років і українська дипломатія, і суспільство доклали величезних зусиль, щоби розповісти світові жорстоку правду про російську військову та карально-репресивну машину (російська техніка та озброєння на Донбасі, репресії та катування, справа МН17 тощо) . І все це буде знищено лише одним підписом у Мінську.

«Останні новини з Мінська несуть у собі ризик того, що ця колосальна робота буде помножена на нуль, додавши радості апологетам постправди та фейків, які поширюються через канали російської пропаганди та її «вірних друзів» у всьому світі. І це – точно не той результат, що потрібний Україні; це не те, чого прагне президент Зеленський, – заявила народна депутатка з партії «Слуга народу».

Наприкінці вона висловила сподівання, що «подібні документи є поодинокими помилками, які ще можна виправити».

«На щастя, рішення Тристоронньої контактної групи про створення Консультативної ради ще не підписане, а лише «попередньо погоджене» Україною. Це означає, що офіційний Київ має шанс оминути російську пастку, а наші високопосадовці – уникнути величезної помилки», – підсумувала голова української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Єлизавета Ясько.