П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що не розуміє, про яку знижку на газ сьогодні говорить Росія, і чому Україна має підігрувати та лізти у капкан.

Виступаючи на телемарафоні «Червоні лінії», він нагадав, що в України зараз є тверда юридична позиція для подачі позовів проти Газпрому на більш ніж 15 мільярдів доларів, тож розмови про якісь знижки тут просто недоречні.

Також Порошенко підкреслив, що природний газ зараз є, образно кажучи, батогом, який Володимир Путін використовує проти України, і його потрібно відібрати у господаря Кремля.

Газ повинен бути звичайним комерційним продуктом, відповідно, в обговоренні питань, пов’язаних з його поставками або транзитом, не повинні брати участь глави держав. По газу потрібні звичайні комерційні відносини. Тобто, якщо є нормальна ціна на продукт – купуємо. Ціна занадто висока – до побачення. А за порушення доведеться відповідати.

Крім того, він в черговий раз підкреслив, що обмін української незалежності та безпеки на дешевий газ відразу прирікає Україну на поразку.