Віцепрем‘єр-міністр України – міністр тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков зустрівся з авторами та організаторами державної політики мирної реінтеграції окупованих територій Республіки Хорватії на зустрічі у Загребі.

Про це йдеться на сайті МінТОТ.

«Дякую, що знайшли час поспілкуватися з нами, бо мета нашого візиту – отримати досвід у мирній реінтеграції. І досягнення, і помилки Хорватії дуже важливі для нас, адже кожна врахована помилка – це врятоване життя. Наше міністерство – про людей і для людей. Сама реінтеграція – це про людей, а не тільки про території. У нас 420 тис. учасників бойових дій. Через війну у той чи інший спосіб пройшли понад 1,5 млн наших громадян. Мир – це питання номер один для України, але точно не мир будь-якою ціною. І безпечна реінтеграція – це не тільки про необхідність повернення окупованих територій, це про наявність червоних ліній, які ми ніколи не перейдемо», – наголосив віцепрем‘єр-міністр України.

Хорватські друзі, серед яких є науковці та автори програми реінтеграції у Хорватії, розповіли про ключові складові безпечної реінтеграції. Серед них вказали демілітарізацію та безпеку, запровадження перехідного періоду, забезпечення поновлення майнових прав, соціально-гуманітарну політику, встановлення державного устрою на всіх територіях і примирення між населенням.

Також наголосили на важливості інформаційної політики.

«Забезпечення інформаційного суверенітету та провадження правильної інформполітики – це великий крок на шляху до безпечної реінтеграції», – йдеться у повідомленні.

Крім того, Хорватія надала низку рекомендацій, в тому числі щодо ВПО, політичного врегулювання тощо.

За результатами зустрічі, українська та хорватська делегації дійшли висновку, що хорватський досвід безпечної реінтеграції може стати базою для української, проте модель такої реінтеграції в України має бути своя.

При цьому хорватська сторона окремо підкреслила питання «прийняття законодавчих актів про відповідальність і про амністію, наголосивши, що всі, хто вчиняв воєнні злочини, мають бути притягнуті до відповідальності».

Варто зазначити, що процес реінтеграції у Хорватії повністю не завершено і наразі він ще триває.