Сьогодні, 25 жовтня, в Україні проходять вибори у місцеву владу. Крім того, у цей час проводиться опитування, ініційоване президентом Зеленським. Як ставляться люди до такого анкетування та що відбувається на дільницях?

Кореспонденти Медіа-групи «Патріот Донбасу» вже зараз у кількох регіонах східної, західної та центральної України спостерігають за тим, як проходить голосування та як реагують люди на опитування, яке було ініційоване президентом.

Чому ми приділили таку увагу саме цим питанням? Тому що вже зараз можна сказати, що очікуються масові фальсифікації.

Глава ГО «Група Патріот» Олег Котенко вважає, що боротьба за «місце під сонцем» цього разу буде запеклою.

«Достатньо просто бути трохи уважним, щоб помітити, які сили зараз борються за те, щоб потрапити до місцевої влади. Проте цього разу немає контролю за тим, як проходять вибори, оскільки через коронавірус у нас майже немає спостерігачів, а міжнародні взагалі тут не присутні і спостерігають онлайн. Тож очікуємо, що фальсифікацій буде багато, при цьому – у кожному регіоні і від різних партій. Десь бюлетені виявляться «спотвореними», десь ще щось…», – говорить він.

Щодо опитування, яке ініціював президент Зеленський, то тут взагалі питань багато, однак відповіді на жодне немає.

«Зрозуміло, що це опитування не може бути легітимним. І які б результати воно не показало, вони не є дійсними та такими, які можна брати до уваги і, тим більш, приймати їх за основу якихось політичних рішень у майбутньому. По-перше, хто проводить опитування? Це не державна якась організація, а найнята президентською партією якась компанія. Чи є гарантії, що все буде прозоро та чесно? Ні! Чи може хтось перевірити скільки людей взяло участь? Ні! Чи можливо буде після оголошення результатів подати скаргу за порушення (а такого не буває, щоб порушень не було, особливо без контролю та спостерігачів)? Ні! То про яку легітимність можна говорити? Про яке всеукраїнське опитування, на яке планує опиратися президент для прийняття якихось рішень?», – запитує Котенко.

Варто також додати, що подібне «опитування» східна частина України вже бачила. Приблизно так казали – «дізнатись думку людей» – сепаратисти перед тим, як організувати так званий «референдум». Що відбулось потім – всі знають.

У Слов’янську наш кореспондент запитав кількох людей, які прийшли до виборчих дільниць, про те, як вони ставляться до опитування. Так, дві жінки похилого віку сказали, що вони нічого не розуміють у цих питаннях, і відмовились відповідати. Кілька людей просто проходили повз дівчини, яка намагалась залучити їх до опитування. Одна жінка, яка представилась Ларисою, заявила, що не просто не проходила, а взагалі боїться наслідків.

«Слухайте, яке опитування? Вони там з глузду з’їхали зовсім! Я дуже добре пам’ятаю 2014 рік, коли тут всім «баки забили» і потім натовп «ломанувся» до дільниць. При цьому голови настільки були задурені у людей, що деякі йшли навіть для того, щоб поставити «Ні». Вони вважали, що таким чином демонструють громадянську позицію і показують, що хочуть залишитись в Україні. Таких небагато було, але були. Що з цього вийшло? Яскрава картинка, як багато людей йдуть на «референдум». Хто рахував ті голоси та чи потрібні вони були взагалі, якщо все же було вирішено у Кремлі? Потрібно було показати, що це нібито народ так вирішив… Зараз все це те ж саме. Як одна методичка. І, якщо чесно, мені страшно. Я вже бачила результати», – сказала вона.