Секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов прокоментував слова колишнього представника США з питань України Курта Волкера, який стверджує, що на практиці розведення перетворилося в одностороннє відведення українських військ і тільки в деяких місцях «росіяниі відповіли взаємністю».

Данілов заявив, що це не зовсім так, і що «розведення відбувається тільки за умови взаємності. Якщо одна сторона не відходить, то й інша теж».

Про це він заявив в інтерв’ю виданню liga.net.  

Данілов більше не став коментувати розведення і відразу перейшов до вірогідності проведення виборів за українським законодавством на тимчасово окупованих територіях. Дійсно, Волкер наголошував, що при нинішній ситуації їхнє проведення неможливе, а Данілов вірить у це наполовину. І розповів, що для цього потрібно зробити патрулювання. І що Україна повинна на цьому наполягати.

«Волкер не вірить в те, що будуть проведені вибори, і він це говорить на 100%. Я можу сказати, що теж в це не вірю, але на 50%. Я хотів би, щоб ми встигли в цьому році, по-перше, – поставити наших прикордонників на нашій українському кордоні, по-друге – організувати спільне патрулювання територій з членами місцевих громад. Цей досвід уже був у Хорватії. Він був різний. Я не можу сказати, що в групах по чотири людини не було певних суперечок. Але ми повинні до цього наполегливо йти», – заявив Данілов.

Крім того, він заявив, що потрібно йти до миру і встигнути до весни зробити все, щоб вибори в ОРДЛО були проведені.

«Я вірю в те, що ми повинні досягти миру. Вибори повинні проходити тільки за умови дотримання Конституції України. У нас є ЦВК, є чітка процедура. Чи встигнемо ми це зробити? Я хочу, щоб встигли. Щоб ми прийшли до мирного життя. Я дуже-дуже цього хочу. У мене мама живе в Луганську, їй 88 років. Вона не може обійняти онуків, зустрітися зі мною. Я кожен день з нею спілкуюся, вона кожен день плаче. Це боляче. Це треба припиняти. Я не один такий. Таких десятки, сотні, тисячі», – заявив секретар РНБО.

За його словами, якщо ми вважаємо, що мешканці ОРДЛО – це українці, з ними потрібно спілкуватися та пояснювати.

«Ми демократична держава. Набагато простіше було б побудувати тоталітарний режим і сказати: ніяких виборів, вводимо воєнний стан. Але це вже на абсолютно крайній випадок», – наголосив він.

Щодо спільного патрулювання, яке продавлюють Зеленський та Єрмак, то він наголошує, що це мають право робити ті, хто має паспорт громадянина України з реєстрацією. А коли йому привели приклад про те, що «Олександр Захарченко та подільники Моторолли теж ходили з донецькою пропискою», він сказав, що «не знає цих людей». З приводу терористів, він відповів, що саме їх не будуть допускати до патрулювання.

«У нас є чітка установка, що люди, які брали участь у вбивствах українських громадян, які не можуть бути прощені. Це не обговорюється. Але ті, хто цим не займався, – лікарі, вчителі, службовці, – чим вони завинили? У мене багато знайомих, які з тих чи інших причин залишилися в окупації. Хтось не може батьків кинути, хтось не знайшов в цій частині України свого місця. Це не означає, що вони стали іншими українцями», – сказав Данілов.

І додав на питання кількості людей для охоплення 410 кілометрів кордону, що мова йде не про патрулювання кордонів, а про самі території. І що «остаточні склади патрулів будуть узгоджені в протоколах».