Нове законодавство України, яке набуде чинності 1 жовтня, передбачає кардинальні зміни у грошовому обігу, а також нові правила дорожнього руху та нові реквізити для сплати податків.

Нова купюра та виведення монет

З 1 жовтня українці не зможуть розраховуватися монетами номіналом одна, дві та п’ять копійок. За словами Нацбанку, ці монети будуть виводитися з обігу, а згодом мають зникнути й монети номіналом 25 копійок, але поки що ними можна буде розраховуватися. Та коли вони потраплять до банку, то в обіг вони більше не повернуться.

Прес-служба НБУ наголошує, що до 2022 року монети можна буде обмінювати цілком безкоштовно. А з 25 жовтня в обіг запуститься купюра номіналом 1000 гривень, яких має бути 5 млн штук.

Зміни у податковій системі

З 1 жовтня українці будуть сплачувати податки за новими реквізитами. За словами Державної податкової служби, це пов’язано з переходом на систему IBAN (міжнародний стандарт банківських рахунків).

Зміни у правилах дорожнього руху

Патрульна поліція закликає громадян не забувати про те, що з 1 жовтня, за межами населеного пункту, усі водії мають вмикати фари незалежно від часу та доби та видимості на дорозі.

«Це вимога є обов’язковою у будь-який час доби», – наголосили у прес-службі поліції.

Правила необхідно дотримуватися до 1 травня наступного року.

Вихідні дні

У наступному місяці українці матимуть змогу відпочити на один день більше. Додатковий вихідний випадає на понеділок 14 жовтня, коли в Україні відзначається День захисника України, а також релігійне свято Покрови.

Монетизація субсидій

З 1 жовтня починається процес монетизації пільг на сплачування комунальних послуг. Міністерство соціальної політики підкреслює, що одночасно будуть працювати дві пільгові системи – готівкова та безготівкова. Щоб отримати готівку, пільговикам необхідно написати спеціальну заяву до органів соціального захисту, а безготівкові гроші громадяни зможуть отримати автоматично.

Зміни у документообігу

За словами Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, у жовтні Кабмін та інші органи влади припинять користуватися паперовими документами. Таке нововведення буде корисним для екології та забезпечить швидкий доступ до документів.

«Ми плануємо заборонити використання і обмін між держорганами папірців», – зазначив Гончарук.

Саміт НАТО

У кінці місяця, 31 жовтня, в Україні пройде саміт країн-членів НАТО, на якому виступить і український президент Володимир Зеленський. Цей візит говорить про відданість та симпатію НАТО до України.

«Зимовий час»

У ніч з 26 на 27 жовтня українці переведуть час на «зимовий» формат. О четвертій ранку громадяни мають перевести свої годинники на годину назад. Щоб українці не забули перейти на «зимовий час», чиновники будуть нагадувати про це кожного дня, починаючи з 24 жовтня.