Під час брифінгу, що відбувся 21 грудня в Офісі президента України, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель розкрив основні деталі вчорашніх переговорів.

Про що йдеться?

Новий договір розрахований на 5 років з можливістю подальшої пролонгації ще на 10 років. У перший рік мінімальний обсяг транспортування передбачений на рівні 65 млрд кубометрів газу, в наступні 4 роки – по 40 млрд кубометрів.

Контракт про транзит газу по території України передбачає відкликання всіх майбутніх судових позовів НАК «Нафтогаз України» і «Газпрому». За словами міністра, «Газпром» погодився виплатити до Нового року близько 3 млрд доларів, присуджених «Нафтогазу» за рішенням Стокгольмського арбітражу, проте в подальшому всі судові позови щодо російської компанії будуть відкликані.

«Рішення про 3 мільярди чітко визначено, а рішення по інших позовах будуть в рамках пакету відкликані. У пакеті з продовженням транзиту варіант, який передбачається – це повне врегулювання всіх вимог з усіх боків. Не залишиться ніяких відкритих позовних вимог ні з одного боку після того, як це пакетне рішення буде впроваджено», – заявив Оржель.

Він додав, що ця сума зафіксована в рішенні Стокгольмського арбітражу і буде виплачена грошима, якщо Україна реалізує всі пакетні позиції до Нового року.

Міністр також сказав, що в пакетному рішенні не згадується арбітраж за активами в Криму.

«Щодо арбітражу за активами в Криму, які належать групі «Нафтогаз»… Ніяк вони не згадуються в цьому протоколі. Це окремий процес. Його стороною є держава РФ, яка відповідає за цим позовом. І в протоколі про це немає згадок», – сказав Вітренко.

Крім того, за його словами, «сторони розуміють, що тариф повинен рости».

«Буде деяке збільшення тарифу на транспортування. Відповідне збільшення тарифу, виходячи з обсягів і керуючись європейськими методологіями визначення тарифу, визначать регулятори», – заявив міністр.

Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко зазначив, що всі угоди, необхідні для продовження транзиту, повинні бути укладені до Нового року.

«Ми повинні підписати все до 29 грудня, для того, щоб з 1 січня був збережений транзит», – зазначив Вітренко.