Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров заявив, що керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, коли говорив про можливість створення ще однієї вільної економічної зони в західній Україні, мав на увазі саме Закарпаття

Про це Олексій Петров заявив під час дискусії на форумі «Re:Open Zakarpattia», передає кореспондент «Укрінформу».

«Є висока ймовірність, що вільна економічна зона (ВЕЗ), яку планує уряд створити в західній Україні, буде саме на Закарпатті. Про це голова Офісу Президента Андрій Єрмак зазначив нещодавно, і якщо взяти до уваги, що серед західних областей саме ми просуваємо цю ідею як основу для розвитку регіону, то мова йшла про Закарпаття», – заявив він.

Петров зазначив, що на Закарпатті планують спробувати відновити досвід вільної економічної зони, який тут був у 2002-2004 роках.

«Тоді Із 6-ти вільних економічних зон, які діяли в країні, на Закарпатті була найвища точка росту економіки», – сказав він.

Голова Закарпатської ОДА також зазначив, що область готова надавати свої території та людський ресурс інвесторам для того, щоб працювати як виробничий ланцюжок для великого європейського ринку.

«Ми не можемо зараз не скористатися тим, що сьогодні Китай показав свою неспроможність оперативно реагувати на попит європейського ринку. Враховуючи різницю в курсі, ми готові надавати свої території і людський капітал, щоб працювати як виробничий цикл для європейського ринку. А враховуючи унікальне положення Закарпаття, яке нас зв’язує з чотирма країнами ЄС, ми хочемо зв’язати всі кластери, щоб запрацювали нові проєкти», – заявив Петров.

Він додав, що у цьому контексті область має намір розбудовувати пункти переходів на кордонах, які на сьогодні мають недостатню пропускну спроможність.

При цьому, за його словами, якщо додати масштабний розвиток дорожньої інфраструктури, то Закарпаття може затягнути пілотний проєкт вільної економічної зони на кілька років.

Нагадаємо. 5 листопада 2020 року керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна планує створити вільну економічну зону не тільки на Донбасі, але і в одній із західних областей, але не назвав, де саме.