Москва однозначно не відпустить Мінськ і протести у Білорусі можуть спровокувати гібридні заходи з боку РФ. Проте у тій ситуації, що склалася, може бути користь для України.

Таку думку висловив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в ефірі каналу «Україна 24».  

За його словами, ми не можемо зараз вплинути на дії Росії у відношенні до Білорусі і там, скоріш за все, Кремль буде і у майбутньому намагатися все контролювати. Тож Україна має скористатися тим, що не може змінити і думати про свої інтереси.

«Москва не відпускатиме Білорусь і намагатиметься тотально контролювати не лише в ці дні, а й у майбутньому. Виходячи з цього, ми повинні думати про свої інтереси. Можна довго дискутувати, в якій формі Москва намагатиметься це здійснити, чи буде вводити війська, як це було у лютому-березні 2014 року, коли російські війська вторглися до Криму. Думаю, що знову буде якийсь гібрид», – сказав голова Меджлісу.

Чубаров вважає, що дії з боку Росії можуть вплинути на об’єднання міжнародної спільноти. Саме це й корисно для України.

«Якщо Москва піде на такі дії, які знову об’єднають міжнародну спільноту, то нам треба скористатися цією ситуацією. І потрібно зробити все, щоб позиція Заходу була така, щоб захистити не тільки Білорусь, а й ми могли відновити свою територіальну цілісність», – заявив він.

Глава кримськотатарського парламенту також підкреслив, що дії білоруської влади щодо протестувальників потрібно засуджувати.

Чубаров підкреслив, що потрібно засуджувати дії білоруської влади.

«Потрібно дуже жорстко засуджувати побиття людей, тортури, які застосовує білоруська влада, підтримувати вимогу чесних виборів. Ми маємо на це право, інакше виникнуть питання, які ми не в змозі будемо самостійно вирішити», – резюмував Чубаров.