26 жовтня міністр МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна заборонила в’їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час виборчого процесу на місцевих виборах.

Відповідь була опублікована у відеофрагменті на сторінці Сіярто у Фейсбуці.

Міністр МЗС Угорщини заявив, що Будапешт поки не отримав офіційного повідомлення про цю заборону на в’їзд двом угорським високопосадовцям, а саме рішення України заборонити в’їзд двом угорським високопосадовцям через агітацію на Закарпатті під час місцевих виборів, було «жалюгідним і безглуздим».

Крім того, він заявив, що Україна зробила «недружні кроки» щодо Угорщини через виклик угорського посла та рішення заборонити в’їзд двом високопосадовцям.

«Цим Україна надсилає меседж (…), що вона відмовилася від підтримки Угорщиною своїх зусиль щодо євроатлантичної інтеграції», – сказав Сіярто.

Нагадаємо. Вранці 25 жовтня, у день проведення місцевих виборів, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто закликав угорців Закарпаття підтримати «Партію угорців України», а також нинішнього міського голову Берегового Золтана Бабяка. Він додав, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть перетнути кордон для голосування і повернутися назад без зобов’язання проходити 14-денний карантин.

МЗС України розцінили заяву як пряму агітацію і заявили, що «у такий спосіб офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми».