Російському терористу угруповання «ДНР» Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) Генеральна прокуратура України офіційно оголосила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни (частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України). Рішення було ухвалене за процесуального керівництва Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Про це повідомили на сайті Офісу генерального прокурора України.  

Громадянина Росії Ігоря Гіркіна оголошено в розшук, а судом надано дозвіл на його затримання з метою приводу до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«У ході досудового розслідування встановлено, що у період з 17 по 19 квітня 2014 року підозрюваний, діючи за попередньою змовою групою осіб із підпорядкованими йому бойовиками, застосовуючи фізичне насильство, здійснював організацію пошуку та викрадення на території Донецької області патріотично налаштованих громадян України», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Слов’янець, якого утримували бойовики Гіркіна, розповів, як це було і що думає про Гордона

За даними слідства, на виконання наказів підозрюваного, підпорядковані йому бойовики умисно позбавили життя щонайменше трьох осіб, яких незаконно утримували та катували.

«У подальшому цих громадян проти їх волі переміщали до спеціально облаштованої будівлі на території м. Слов’янськ, де катували, наносили побої, спричиняли ножові поранення та застосовували інші насильницькі дії, спрямовані на спричинення сильних фізичних та моральних страждань з метою помсти за проукраїнську позицію. На виконання наказів підозрюваного, підпорядковані йому бойовики умисно позбавили життя щонайменше трьох осіб, яких незаконно утримували та катували», – додали в Офісі Генпрокурора.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України, оперативний супровід забезпечується Департаментом контррозвідки СБУ.