Україні потрібен кредит від МВФ, щоб вирішити проблему з державним боргом, який дорогий. Це зробить борг дешевшим, а у середньостроковій перспективі Україна має повністю припинити кредитування від МВФ.

Таку думку висловив голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1».

Перш за все, він заявив, що кредит від МВФ – це добрий сигнал для інвесторів.

«Кредит, який ми отримуємо від Міжнародного валютного фонду – це не просто гроші, це потужний сигнал інвесторам, які будуть надавати гроші Україні на сприятливих умовах», – вважає головний фінансист Верховної Ради України.

За його словами, наразі Україна має отримати кредит від МВФ, щоб вирішити проблему з державним боргом, а потім поступово зможе зменшити загальний обсяг держборгу. А за 2-3 роки взагалі відмовитись від кредитування.

«Проблема в тому, що ми маємо дуже дорогий державний борг. Третина бюджету йде на виплату заборгованості за держборгом. Проблема навіть не в тому, що він великий, він надто дорогий для такої країни як наша. Замінюючи дорогий борг на дешевий – в цьому і полягає вирішення проблеми. А також і припинення кредитування від МВФ в середньостроковій перспективі. За 2-3 роки ми вважаємо, що це можливо», – заявив Гетманцев.

Він розповів, що політика Мінфіну полягає в тому, щоб протягом цього середньострокового періоду поступово перекредитувати дорогі кредити на дешеві.

«Ми говоримо про те, що до 2024 року ми можемо зменшити обсяг державного боргу до 42%. При цьому, за цих умов ми можемо взагалі погасити кредити МВФ і позбутись цих відносин, які декому, а можливо і нам, здаються обтяжувальними», – заявив Гетманцев.

Нагадаємо. В рамках співпраці з МВФ очікується надання кредитів на 8 млрд доларів. У 2020 році Міністерство фінансів України очікує отримати 3,5 млрд доларів.