Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив про необхідність негайного та повного припинення вогню у всіх частинах планети через поширення коронавірусу. Він наголосив, що потрібно об’єднати зусилля проти спільного ворога – хвороби, і дати надію тим людям, які через війни знаходяться у найбільш уразливій ситуації.

Відповідну заяву він зробив у понеділок під час відеоконференції з журналістами, акредитованими при всесвітній організації.

Звернення генсека ООН було адресовано до всіх країн, які беруть участь у військових конфліктах.

Гутерріш наголосив, що потрібно повністю зупинити обстріли у всіх куточках світу.

«Я закликаю до негайного глобального припинення вогню у всіх куточках світу. Прийшов час поставити заслін на шляху збройних конфліктів і спільно зосередитися на справжній боротьбі всього нашого життя… Я закликаю всі воюючі сторони: зупиніть військові дії, відкиньте недовіру і ворожнечу, змусьте гармати замовкнути, припиніть артилерійські обстріли, зупиніть авіаудари», – йдеться у зверненні генсека ООН.

За словами Гутерріша, припинення вогню дозволить «створити гуманітарні коридори для доставки життєво необхідної допомоги і дати надію тим, хто знаходиться в найбільш вразливому становищі по відношенню до коронавірусної інфекції». Тож через це і задля цього потрібно покласти край «недугу війні» і спільно боротися проти хвороби, яка вже зараз бушує в світі.

«Це починається з припинення бойових дій у всьому світі. Зараз. Наша людська сім’я потребує цього зараз більше, ніж будь-коли», – заявив він.

Генсек також підкреслив що ООН вживає всі дії, щоб втілити в життя заклик організації до глобального припинення вогню.

«Я звертаюся зі своїм глобальним закликом зараз. Спецпредставники зараз працюватимуть зі сторонами конфлікту, щоб спробувати переконатися, що до цього глобального заклику не тільки прислухаються, але й що він також призведе до конкретних дій – перерви в військових діях, крім того, що це також створить умови для того, щоб реакція на поширення вірусу була більш ефективною», – відповів він на питання російського агентства ТАСС.

Він також звернувся з проханням не забувати про те, що «області, в яких відбуваються конфлікти, – це області, де можливості вжиття заходів дуже обмежені, і якщо військові дії триватимуть, то станеться абсолютно руйнівний поширення вірусу».

Крім того, Генсек наголосив, що ООН звернеться до донорів з проханням про виділення $ 2 млрд для гуманітарної відповіді на загрозу поширення нового коронавірусу. За його словами, в першу чергу ці кошти повинні бути спрямовані на допомогу таборам біженців, де люди найбільш уразливі перед пандемією.

«У середу ми випустимо гуманітарний план, в нього буде включено заклик до виділення $ 2 млрд, щоб наша гуманітарна відповідь була якомога більш ефективною», – підкреслив він.

Гутерріш повідомив, що направив лідерам G20 послання із закликом до посилення координації в боротьбі з поширенням коронавірусу в світі.

«Я тільки що відправив листа всім лідерам G20. Я думаю, абсолютно ясно, що нам потрібна набагато більша координація в придушенні захворювання. Нам потрібна впевненість у тому, що не тільки розвинені держави можуть боротися з ним, але що ми можемо підтримати країни, що розвиваються», – підсумував він.