Російські окупанти розкрадають кошти, які населення окупованих територій платить за водопостачання. Тож будь-які дискусії про нібито можливе припинення поставок води з України в ОРДЛО є спробою окупантів перекласти відповідальність за водопостачання окупованих територій.

Про це заявив представник України в Тристоронньої контактній групі на переговорах по Донбасу в Мінську Сергій Гармаш у коментарі Guildhall.  

Він підкреслив, що всі розмови про перегляд умов водопостачанню для ОРДЛО є маніпуляціями.

«Будь-які можливі розмови про перегляд умов водопостачання окупованого Донбасу є нічим іншим як пропагандистськими маніпуляціями. Проблема в «ДНР» і «ЛНР» не в водопостачанні, а в самих мережах поставки води, які не ремонтувалися багато років і складно уявити в якому вони стані сьогодні», – сказав Гармаш.

Крім того, нагадав про те, що ці заяви лунають вже давно і цього разу намагаються зняти питання про оплату за постачання води та для вирішення власних проблем за допомогою України.

«Ще три роки тому «мер» окупованого Донецька Лук’янченко говорив, що якщо не буде ремонту міських комунікацій, то Донецьк потоне у фекаліях, тому проблема назріла, і її захочуть перекинути на Україну. Також, ймовірно, піднімаючи таку дискусію окупанти буду торгуватися за умови, за саму плату, адже сьогодні, наскільки мені відомо, так звана «ЛНР» платить за воду, а «ДНР» – ні, хоча люди на окупованих територіях платять за воду свої гроші. Хочуть зняти питання, щоб Україна не висувала вимоги про оплату», – заявив Сергій Гармаш.

Представник України також додав, що Росія як країна-окупант має забезпечити ці територію водою. А Україна повинна вимагати оплату за воду, яку постачає на тимчасово окуповані території.

«Росія як окупант зобов’язана забезпечувати водопостачання цих територій, це їхня відповідальність згідно з міжнародно-правовими нормами. Україні варто вимагати оплату за воду, яку вона постачає, тому що люди платять за воду, а окупанти просто кладуть собі в кишеню гроші, які оплачує населення. Підприємство «Донецькводоканал» витрачає свої сили і засоби на забезпечення водопостачання, і вони повинні отримувати гроші за свою роботу», – підкреслив він.

Гармаш також підкреслив, що всі ці розмови не більш, ніж пропаганда та маніпуляції.

«Будь-які дискусії про припинення водопостачання до окупованих територій – це пропаганда, оскільки, по-перше, це фізично неможливо, окупанти в цьому не зацікавлені й Україна в цьому не зацікавлена ​​і, можливо, політичні маніпуляції для розриву зв’язків окупованих територій з Україною», – підсумував представник України в ТКГ.