Представник ОРДО в українській делегації ТКГ Сергій Гармаш розповів про спроби Росії легалізувати представників квазіреспублік і пояснив, як вже зараз поступово просувається суб’єктивізація. У тому числі, на прикладі інспекції позицій українських військових, яка все ж таки не відбулася.

Про це він розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Він розповів, чому сьогоднішня ситуація дуже нагадує Придністров’я і як пов’язано це з інспектуванням, про яке домовились під час зустрічі.

«Подібним чином нас поступово виведуть до того, що є в Придністров’ї, що ми зустрічатимемося з Пушиліним. Тому що це суб’єктивізація. Те, що ось ця інспекція – це вже інспекція з бойовиками, вибачте мене. Гірше того, в коментарі Офісу президента, що я вчора ввечері прочитав, я вперше побачив, коли наша влада посилається на пункт 2 Мінських угод, в якому визначається, що сторони розводять свої збройні формування від лінії розмежування. І там говорять, що ЗСУ – на таку відстань, а збройні формування ОРДЛО України – на таку. І ось та сторона постійно цитує ось цій і говорить, що ми – сторона конфлікту. І ми з цим не погоджуємося. А 9 вересня раптом в Офісу президента, я читаю на сайті президента якраз ось цей аргумент, що вони є в конфлікті. Тобто ми фактично визнаємо їх, суб’єктивізуємо. Зараз я бачу свідомо чи несвідомо, але це фактично можна розцінювати. Тим більше, якщо вони дійсно будуть інспектувати наші позиції, то це вже визнання їхньої суб’єктності», – зазначив він.

При цьому додав, що українська сторона майже не реагує на випади російських представників. Він нагадав приклад, коли Гризлов відмовився продовжувати зустріч ТКГ, але не через присутніх політиків, які мовчали, а через його позицію, яку він озвучив.

«Я встав, скажімо так, і зауважив щодо цього, висловив свою думку. Гризлов кілька разів повторював, що Росія – посередник, і вона прийме будь-які домовленості між делегаціями ОРДЛО і України. Хоча ОРДЛО не є членами ТКГ. Не може бути ніякої делегації ОРДЛО апріорі. Україна чомусь заплющує на це очі», – повідомив він.

Гармаш нагадав, що в ОБСЄ на тому ж засіданні ТКГ підтвердили, що немає ніяких нових оборонних споруд. І що там немає ніяких нових споруд.

«Це все від Пушиліна і його оточення. Це очевидно. І для нас це очевидно. Я бачу лише один мотив для тієї сторони наполягати на створенні такої інспекції. Це політичне питання. Яке політичне питання? Суб’єктивізація «ЛНР» і «ДНР». Що, власне, Офіс президента і визнав у тому фрагменті, в цитаті, яку ви згадували. Чому ми погоджуємося на це? Мені складно сказати. Тому що Росія, я ще раз повторю, більше, ніж ми, в даному разі зацікавлена у цьому перемир’ї. Перемир’я повністю відповідає її сценарію розвитку подій», – зазначив він.

Він також пояснив, що Україні не вигідно, коли гинуть наші військові.

«Але якщо в результаті військових дій звільняється територія або усувається супротивник, ворог із нашої території, то, напевне, вигідно все ж таки. Тому тут важливо, які цілі ми перед собою ставимо», – підкреслив Гармаш.

І додав, що саме Росія зацікавлена у «перемир’ї».

«У даному випадку, я ще раз кажу, Росія зацікавлена в «придністровському сценарії». Це збереження конфлікту в замороженому вигляді, інституалізація фактично ось цього механізму тиску на Україну. Збережений конфлікт завжди буде, скажімо, тим повідком коротким, за котрий можна завжди смикати Україну, керівництво України. Тому ситуація ось така», – заявив він.

Щодо дій з боку українського керівництва, то воно «можливо, неусвідомлено, через хороші наміри, щоб дійсно врятувати життя, потрапило у цю російську пастку, коли ми дійсно реалізуємо її сценарій замороження конфлікту за «придністровським сценарієм».