Заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін заявив, що необхідно «оголосити загальну амністію» і «почати по-справжньому розведення військ, не імітувати діяльність».

Про це він заявив в ефірі «Українського радіо».

Головним досягненням чинної влади Фокін вважає режим тиші на Донбасі, однак цього не досить. На його думку, потрібно розвести військову техніку по всьому фронту і оголосити «загальну амністію».

«Як написано в комплексних заходах із вирішення конфлікту на сході, треба почати по-справжньому розведення військ, не імітувати діяльність. А розводити по всьому фронту, треба відводити важку військову техніку, а далі – не можна розраховувати на мир навіть у віддаленій перспективі, якщо не оголосити загальну амністію», – заявив він.

Крім того, він вважає, що провести вибіркову амністію неможливо, однак це не означає, що необхідно помилувати злочинців, гвалтівників і вбивць.

«Як ви уявляєте вибіркову амністію? Очистили ми землю від окупантів, Донбас український і кордон взятий під контроль нашими прикордонниками. Як робити далі? Починати шукати злочинців серед військових? Їх близько 250-300 тис. Адже, ніде, ніяким чином я не казав, що треба помилувати злочинців, які ґвалтували, вбивали, знущалися, помилувати садистів, які фотографували свої злочини», – каже він.

Читайте також: Фокін розповів, як познайомився з Єрмаком та чому погодився увійти до складу делегації ТКГ

І додає, що його позиція все одно залишається незмінною і полягає в тому, щоб оголосити загальну амністію та надати особливий статус «краще всього Донбасу».

«Звичайно, ні. І у моєму виступі так і написано: «Було багато злочинів, які мають бути розслідувані, і винні мають понести кару, але сьогодні, щоб припинити війну – моя позиція – не держави, не ТКГ, а моя особиста – треба оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів Донбасу, а краще всього Донбасу», – зазначив Фокін.