Компанії Facebook Inc та Twitter Inc повідомили про видалення мережі фейкових акаунтів, які пов’язують із Російською Федерацією. Мережі пов’язують з «фабрикою тролів», причетною до втручання в президентські вибори в США 2016 року.

Про це інформує агентство Reuters.  

Вказується, що акаунти керувалися з Гани та Нігерії і призначалися для користувачів у США. У Facebook уточнили, що виявили мережу акаунтів у результаті «внутрішнього розслідування можливої скоординованої недостовірної поведінки напередодні виборів у США».

Facebook повідомляє про видалення 49 облікових записів і 69 сторінок у соцмережі. Крім того, за підозрілу активність видалили 85 акаунтів в Instagram, дії яких вказують на скоординоване використання іноземним суб’єктом. Приводяться й дані сторінок: в Facebook на акаунти було підписано близько 13 500 підписників, в Instagram – приблизно 265 тисяч осіб.

Наголошується, що ця мережа акаунтів перебувала на ранніх стадіях формування аудиторії і експлуатувалася громадянами в Гані та Нігерії від імені окремих осіб в Росії.

Facebook пов’язує мережу з російським Агентством інтернет-досліджень (або «фабрикою тролів», яка була причетна до втручання в президентські вибори в США 2016 року). А сама компанія, в свою чергу, пов’язана із наближеним до президента РФ Володимира Путіна бізнесменом Євгеном Пригожиним.

«Акаунти часто публікували новини про США і намагалися розширити свою аудиторію, зосереджуючись на наступних темах: історія чорношкірого населення в США, «перевага чорних» і мода, плітки про знаменитостей, новини і події, пов’язані з відомими американцями, а також проблеми ЛГБТ-спільноти», – написано в повідомленні.

Крім того, був контент «про утиски і несправедливість, включаючи жорстокість поліції».

Twitter заявляє про видалення 71 аккаунту, які також діяли з Гани та Нігерії. При цьому наголошують на наявність доказів зв’язку цих облікових записів із Росією. Кожен з акаунтів «намагався сіяти розбрат, вступаючи в діалоги з соціальних питань, расового питання і цивільних прав».