Японія готова допомогти з відновленням пошкоджених або зруйнованих бойовими діями об’єктів критичної інфраструктури України, зокрема, шляхом надання необхідного обладнання та устаткування.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства енергетики України.

Зазначається, що відповідні енергетичні проєкти будуть здійснюватися у співпраці з японським агентством міжнародного співробітництва JICA.

Це стало відомо після того, як Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі.

Міністр поінформував пана посла про систематичні атаки, які здійснюються російськими військами на об’єкти української енергетичної інфраструктури та наслідки руйнувань.

“Сьогодні знову знеструмлена і працює на дизель-генераторах Запорізька атомна електростанція. Це сталося внаслідок пошкодження підстанції, з якої живилась єдина лінія, що поєднує ЗАЕС з українською енергосистемою”, – розповів він.

І підкреслив, що ЗАЕС має велике значення для енергетичної безпеки України. Галущенко наголосив на необхідності деокупації, демілітаризації ЗАЕС та передачі її під повний контроль легітимного українського оператора.