Дослідник Стенфордського університету, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер заявив, що про воду Росія мала думати перед тим, як захоплювати півострів. Він розповів про вірогідність військових дій у цьому напрямку та озвучив свою думку, що Донбас повернути легше.

Про це він повідомив в інтерв’ю Крим.Реалії ТБ.

«Я можу зрозуміти стурбованість Росії, але вона повинна була подумати про це (водопостачанні півострова – ред.), перш ніж незаконно захоплювати Крим у 2014 році», – наголосив експосол.

При цьому він вважає, що Росія навряд чи зважиться на військові дії через дефіцит води в Криму, протяжність каналу становить приблизно 100 кілометрів.

«І якщо ви збираєтеся захопити цей канал і пустити ним воду – ви повинні контролювати весь канал, оскільки в іншому випадку його можуть заблокувати. Це була б серйозна військова операція. Я думаю, що операція такого масштабу майже напевно призведе до нового раунду ще жорсткіших санкцій з боку Сполучених Штатів і Європи. Санкції допоможуть надати стримувальний ефект на росіян, якщо ті задумають щось подібне. Крім того, масштаби таких військових дій – це досить складне завдання для Росії», – резюмував Пайфер.

Крім того, експосол наголошує, що Крим буде важко повернути Україні найближчим часом, на відміну від окупованих регіонів Донбасу. Донбас Росії не потрібен, а Крим обійшовся значно дорожче, ніж очікувалось.

«Подивіться на останні шість років: спочатку росіяни незаконно застосували військову силу для захоплення Криму, провели цей абсолютно фальшивий референдум, а потім незаконно анексували півострів. Той факт, що це нелегальні дії, підтверджується тим, що так мало країн у світі визнали включення Криму до складу Росії. Але якщо говорити про Донбас, то Росія не намагалася його анексувати. Там не зробили нічого, що наводило б на думку про те, що Москві потрібен Донбас. У Росії засвоїли, що захоплення Криму обійшлося набагато дорожче, ніж очікувалося», – наголосив він.

Пайфер також зазначив, що Донбас «коштував би» Росії ще дорожче, ніж Крим. Кремль не згоден на такі «витрати», тому просто використовує ці території для тиску на уряд Києва.

«Схоже, Кремль дійсно використовує Донбас як засіб: це спосіб чинити тиск на уряд в Києві. Існує не так багато ознак того, що росіяни насправді анексують Донбас. Думаю, це наближає Донбас до врегулювання ситуації. На жаль, Росія не зробила того, що повинна була, щоб залагодити цей конфлікт. Це одна з причин, чому я вважаю, що в якийсь момент Заходу слід розглянути питання про подальші санкції, щоб спробувати вплинути на витрати та прибуток Москви від того, що вона робить на Донбасі», – резюмував експосол США в Україні.