Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через 15 років Україна не зможе платити пенсії. Експосадовці пояснили, що ситуацію не врятують ані підвищенні податки, ані накопичувальні пенсії.

Заяву щодо пенсій прокоментував ексміністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі каналу «Україна 24».

«По суті він (Шмигаль – ред.) розписався не в банкрутстві Пенсійного фонду в майбутньому, а у своєму власному. Завдання уряду полягає в тому, що якщо ви бачите якісь загрози, починати щось робити для того, щоб їх уникнути. Якщо він бачить загрозу того, що через 15 років Україна не зможе платити пенсії, то він мав собі поставити питання, в чому проблема. Відповідь він дає просту: тому, що у нас демографія погана», – сказав він.

І додав, що люди не йдуть до недержавних пенсійних фондів, оскільки вже бачили плачевні результати за 20 років існування. Тож, на думку Реви, єдине, що може зробити держава для забезпечення пенсіонерів – підвищити зарплати.

«Я хочу нагадати, що не потрібно у два рази збільшувати податки, щоб на теперішньому рівні підтримувати пенсіонерів через 15 років. Потрібно підіймати зарплату людям, тому що утримання пенсіонерів йде коштом відрахувань з зарплати. І якщо ви хочете збільшити кількість грошей в Пенсійному фонді – не потрібно підвищувати відсоток платежу, збільште зарплату», – сказав ексміністр.

Такої ж думки дотримується і колишній віцепрем’єр-міністр, ексміністр соціальної політики Павло Розенко.

Про це він розповів у програмі «Про гроші» з Олександром Морщавкою на телеканалі «Еспресо».

Розенко також зазначив, що одним з варіантів проведення пенсійної реформи є накопичувальна пенсійна система, однак вона не може вирішити проблему через мізерні зарплати українців.

«Введення накопичувальної системи, безумовно, є одним із варіантів продовження пенсійної реформи. Але при тих мізерних заробітних платах, які сьогодні отримують українці, накопичувальний рівень принципово не вирішить питання майбутніх пенсій», – сказав Розенко.

Тож він також висловив переконання, що влада мала б опікуватися збільшенням зарплат і детінізацією економіки, тоді й збільшяться надходження до Пенсійного фонду.

Нагадаємо. Днями прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час лекції в університеті «Львівська політехніка» заявив, що через 15 років пенсіонерів в Україні стане занадто багато – вдвічі більше від працюючого населення, – і держава буде не в змозі їх забезпечити.