Шляхи, як збільшити постачання низки озброєнь за кордон, обговорили між собою голова Держслужби експортного контролю Олександр Павліченко та керівник Укроборонпрому Юрій Гусєв.

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages.

«Чинне законодавство України передбачає 90-денний термін розгляду заявок щодо видачі дозвільних документів підприємствам, які експортують військову продукцію та товари подвійного використання за кордон. Втім, через недосконалість нормативної бази та процедури міжвідомчого погодження, доволі часто цей процес займає значно більше часу (іноді — до року). Це призводить до ускладнення та, як наслідок, суттєвого зменшення експорту ОВТ», – йдеться у повідомленні.

Як наголошує очільник експортного контролю Олександр Павліченко, планується, що до кінця 2021 року буде запроваджена електронна система не тільки подачі й розгляду звернення підприємств, а також обмін інформацією з владними органами.

Зі свого боку представник оборонного підприємства Юрій Гусєв заявив, що його структура готова надати всю необхідну підтримку, щоб така система запрацювала.

«На нашу думку, це зменшить терміни видачі дозвільних документів підприємствам, що, в свою чергу, дозволить збільшити обсяги експорту озброєння та військової техніки на виконання відповідного доручення Президента України», – зауважив він.

Крім того, Олександр Павліченко підкреслив, що у лютому має відбутися семінар, який покликаний підвищити ефективність співпраці у питанні експорту зброї.