Створення вільної економічної зони (ВЕЗ) у Донецькій та Луганській областях призведе до збільшення оподаткування в інших регіонах країни.

Про це та відношення до анонсованого Зеленським опитування розповів політолог, народний депутат VI скликання Віктор Уколов в ефірі «Прямого».

По-перше, він зазначив, но не буде брати участь в опитуванні, оскільки він не вірить організаторам, а сам по собі цей захід не є законним, чесним і прозорим.

«За яким принципом будуть рахувати ці голоси? Хто буде стежити за правильністю підрахунку? Чи будуть право мати якісь спостерігачі, які можуть сказати: «Слухайте, а ви неправильно тут порахували голоси. Тут люди більше проголосували за те, щоб було 450 депутатів, наприклад, а не 300. Або проти вільної економічної зони».

Крім того, у студії не зрозуміли, звідки у президента Зеленського взяли цифру у 5 млн майбутніх опитуваних, а не ті ж 16 млн (які мають право голосу) чи хоча б половина з них. Оскільки ті ж 11 млн людей, наприклад, можуть виступити проти той самої економічної зони.

«Вільна економічна зона. А хто за неї заплатить? Вільна економічна зона – це зниження податків і спеціальний режим оподаткування у вільній економічній зоні. Це означає, що буде недобір податків у цій вільній економічній зоні до державного бюджету України. А це означає, що інша територія України має заплатити більше, інакше буде секвестр, інакше обріжуть витрати. Ми справді готові? Саме тому наші спонсори – Міжнародний валютний фонд і Євросоюз – виступають проти вільних економічних зон. Податки треба платити», – сказав Уколов.

І додав, що в Україні не вистачає в бюджеті грошей, особливо під час коронакризи.

«Так, звичайно існує інший підхід: що могла би бути вільна економічна зона для розвитку економіки певного регіону. Але давайте, хай спочатку ці окуповані території стануть нашими, українськими, а потім ми їх будемо розвивати. Для бойовиків вільну економічну зону? Зона там може бути тільки одна – строгого режиму. Іншої зони для окупантів я не бачу», – додав Уколов.