Аналітичний центр ICG з головним офісом у Брюсселі заявив, що для реінтеграції ОРДЛО Київ має полегшити виплати пенсій тамтешнім жителям і зняти торговельну блокаду. Крім того, український уряд вже зараз має замислюватися, хто платитиме за відновлення Донбасу.

Таку рекомендацію містить доповідь «Мир в Україні: ціна війни на Донбасі», оприлюднена неурядовою організацією Міжнародна кризова група (ICG) у четвер, 3 вересня.

Зазначається, що офіційний Київ «може і повинен ставити собі за мету зменшення страждань цивільного населення». Крім того, у рамках стратегії з реінтеграції Донбасу об’єднати поділений регіон в інтегровану економіку, яка задовольнятиме потреби людей по обидва боки лінії розмежування.

Полегшити отримання пенсій

У документі йдеться, що це можна зробити, розпочавши з «невеликих, але конкретних кроків».

На думку експертів, українська влада має вирішити проблему з отриманням пенсій для своїх громадян, які проживають у так званих «ЛНР/ДНР» і радять Києву почати співпрацю зі Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими організаціями.

«Аби розробити шляхи розширення доступу до пенсій через лінію розмежування і погашення заборгованості пенсіонерам, які виявилися виключеними із системи пенсійного забезпечення», – йдеться у доповіді.

Тих, хто працює в органах влади, не переслідувати

У доповіді ICG вказується, що люди, які проживають в ОРДЛО та працюють в органах влади самопроголошених «республік», бояться судових переслідувань у майбутньому.

Тож Київ має запевнити цих людей, що такого ризику не існує, «оскільки механізм правосуддя перехідного періоду буде зосереджений на переслідуванні осіб, винних у грубих порушеннях прав людини».

Читайте також: Безсмертний: Треба припинити говорити про реінтеграцію ОРДЛО та перебувати у стані «чєго ізволітє» з Кремлем (відео)

Налагодження економічних зв’язків

Вказується на те, що по обидва боки лінії розмежування доволі складна економічна обстановка, а «місцеві жителі вже звикли до нового повсякдення, яке є чимось середнім «між зневірою і страхом».

При цьому наголошується, що на підконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей місцеву економіку підживлюють присутність іноземних організацій та «туристи-пенсіонери», які щомісяця, як того вимагає Київ, перетинають лінію розмежування, щоб отримати пенсію».

Автори документу констатують, що загальні економічні тенденції у регіоні не є хорошими, тому що рівень промислового виробництва знизився, а у людей немає роботи.

«А наплив тимчасово переміщених осіб «став важким тягарем для інфраструктури» і породжує невдоволення», – йдеться у звіті.

Нагадали й те, що уряд з 2017 року наклав заборону на переміщення через лінію розмежування будь-яких товарів, окрім тих, які мають гуманітарне призначення.

Саме тому вони радять Києву знімати торговельні обмеження та думати над тим, як стимулювати дрібну торгівлю між сторонами по різні боки лінії розмежування.

Хто платитиме за відновлення Донбасу

«Києву також варто розглянути, хоча і дуже обережно, можливість укладення з фактичними адміністраціями домовленості про повернення під контроль українських власників промислових активів, захоплених сепаратистською владою», – йдеться у доповіді.

І наголошується, що офіційний Київ вже зараз має замислюватися, як виглядатиме «реінтегрована, постконфліктна регіональна економіка» Донбасу і «хто платитиме за її відновлення».

При цьому в ICG припускають, що «у пошуках фінансових партнерів» для модернізації Донбасу Києву повинна сприяти і Москва.

Довідка. ICG – це аналітичний центр з головним офісом у Брюсселі, у якому працюють близько 120 співробітників у багатьох країнах, зокрема, у Києві та Москві. Частину коштів на створення організації надав американський бізнесмен Джордж Сорос. Понад 40 відсотків свого фінансування ICG отримує від урядів понад десяти держав, серед яких Швеція, Австралія, Люксембург, Німеччина, а також від Єврокомісії.