У Донецькій області бюджетні втрати від окупації території регіону на початок жовтня поточного 2020 року перевищили 8 млрд грн.

Про це повідомили під час панельної дискусії Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» на тему «Економіка як драйвер реінтеграції: яка модель розвитку потрібна Донецькій та Луганській областям?», яка проходила 26 листопада у Краматорську, передає ДонОДА.

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко, зазначив, що Донеччина має серйозні виклики для економічного розвитку: фізичні, демографічні та іміджеві втрати, пов’язані з бойовими діями.

«На тимчасово окупованих територіях залишилося понад 60 провідних промислових підприємств. Внаслідок цього розірвані важливі виробничі та логістичні зв’язки. Крім цього, Донеччина залишається першою серед інших регіонів за кількістю внутрішньо переміщених осіб, а бюджетні втрати від окупації території регіону на початок жовтня поточного року перевищили 8 млрд грн», – йдеться в повідомленні.

Кириленко підкреслив, що ідея комплексної трансформації та побудови нової економіки покладена в основу пропозицій Донецької облдержадміністрації, наданих Мінреінтеграції в рамках погодження проєкту Концепції економічного розвитку Донецької та Луганської областей.

При цьому додав, що одним з акцентів є питання щодо створення спеціальних або вільних економічних зон на території цих регіонів. Очільник ДонОДА додав, що наразі це питання широко обговорюється на усіх рівнях.

«З нашої точки зору, доцільно передбачити дієві механізми спеціального режиму інвестиційної діяльності не тільки за територіальним принципом, але й за галузевим. Враховуючи існуючу структуру економіки, пріоритетним для регіону є також реформування вугільної галузі, трансформація територій, на яких закриваються шахти, переорієнтація їх економіки, вирішення питань подальшого працевлаштування гірників та забезпечення комфортного проживання людей у цих населених пунктах», – зазначив він.

Крім того, у Донецькій ОДА нагадали, що Концепція економічного розвитку Донецької та Луганської областей зараз знаходиться на етапі узгодження в Кабінеті Міністрів України. Підготовка Концепції була ініційована Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.