Україна знаходиться на порозі екологічної катастрофи на Донбасі – території можуть стати непридатними для проживання.

Про це розповіла правовий аналітик БФ «Право на захист» ( «Право на захист») Анастасія Бондаренко під час пресконференції на тему: «Донбас на порозі екологічного колапсу: Хто заплатить за затоплені шахти і забруднення основних водних об’єктів сходу?».

Вона зазначила, що фахівці продовжують проводити дослідження про вплив військових дій та неконтрольованого затоплення шахт на екологічну ситуацію на Донбасі. Українські організації спільно з міжнародними досліджують питання доступу до питної води.

«Якісь зрушення, активну діяльність ми бачимо в останній рік… Ми насправді стоїмо на порозі екологічної катастрофи, це насправді може бути катастрофою, ми можемо втратити ці території не тому що у нас є наслідки бойових дій, а тому, що ці території можуть стати непридатними для безпечного проживання», – повідомила Бондаренко.

За її словами, потрібно діяти не просто негайно, а «позавчора».

«Ці проблеми настільки глибокі, настільки гострі, що це повинні робити «сьогодні на позавчора». Ми повинні прискоритися, якщо ми хочемо не втратити наш Донбас, якщо ми не хочемо отримати ще одну зону – не можна порівнювати з Чорнобилем, але дуже схоже – зону екологічної катастрофи, то ми повинні щось терміново робити», – додала правозахисниця.

Бондаренко зазначила, що фахівці «Право на захист» провели аналіз чинного законодавства на предмет відповідності пріоритетам Сендайської рамкової програми по зниженню ризику лиха (основний документ на міжнародному рівні, який визначає, як держава повинна готуватися до ризиків, запобігти і мінімізувати їх). За результатами дослідження фахівці з’ясували, що в Україні немає законодавства, яке регулювало б дане питання, немає системи моніторингу ризиків надзвичайних ситуацій.

«Зараз у нас Донбас – зона великих ризиків, виникнення надзвичайних ситуацій, які будуть носити не національний характер, а будуть носити транскордонний характер», – резюмувала вона.

При цьому не пояснила, що може зробити Україна у тих умовах, що склалися внаслідок російської агресії та окупації частини території Донбасу. Адже окупаційна «влада» так званої «ДНР» заявляє, що у них «проблем немає» і що Україна говорить неправду, коментуючи ситуацію з екологічним становищем. Більш того, доступу до затоплених шахт і взагалі до будь-яких місць на тимчасово окупованих територіях немає.