6 грудня в Україні відзначають День Збройних сил. Напередодні цього свята у Слов’янську – місті де почалася російська агресія на Донбасі навесні 2014 року – відбулося покладання квітів до пам’ятних знаків, встановлених на честь загиблих захисників України.

Покладання квітів пройшло біля каменю, встановленого на місці майбутнього пам’ятника захисникам України у центрі міста, та біля меморіалу на місці блокпосту №1. Саме на цей блокпост бойовики угруповання Гіркіна здійснили атаку танками 26 червня 2014 року під час так званого «перемир’я». Тоді там загинуло четверо українських бійців і п’ятеро було поранено.

фото Патріот Донбасу

У заходах, які відбулися сьогодні, взяли участь представники місцевої влади разом з міським головою Вадимом Ляхом, військові ЗСУ та НГУ. Через карантинні вимоги кількість присутніх була обмежена.

фото Патріот Донбасуфото Патріот Донбасуфото Патріот Донбасу

Військові дії під Слов’янськом почалися 13 квітня 2014 року, наступного дня після захоплення міста. Перша атака на військових, бійців підрозділу «Альфа» СБУ та бійців Нацгвардії, сталася саме 13 квітня. І перший постріл зі сторони російських найманців, які здійснювали цей напад, пролунав у той день.

Бої за місто точилися до самого звільнення 5 липня 2014 року. За цей час загинуло 65 українських військових, бійців Нацгвардії та співробітників СБУ.