Під час засідання безпекової підгрупи, яке проходило сьогодні, 6 квітня, учасники досягли певних зрушень у питанні, але домовитися про щось конкретне не змогли. Обговорення нових ділянок розведення сил і засобів в Донбасі заблокувала Росія.

Про це розповів представник України у підгрупі Тристоронньої контактної групи, заступник командувача операції Об’єднаних сил Богдан Бондар «Новинам Донбасу».

Він повідомив, що 6 квітня відбулося засідання безпекової підгрупи, але ні до чого конкретного з приводу розведення сил та засобів на Донбасі домовитися не змогли. Крім того, він нагадав, що через пандемію коронавірусу робота ТКГ проводиться у форматі відеоконференцій.

«Є певні зрушення, але вони блокуються російською стороною для того, щоб зірвати виконання рішення попереднього саміту Нормандського формату 9 грудня і не допустити перспективи нової зустрічі лідерів «четвірки», – розповів Бондар.

За його словами, обидві сторони пропонують власні варіанти ділянок розведення. При цьому Росія стандартно намагається прикритися «гуманітарними цілями» й наполягає на розведенні або на стратегічно важливих напрямках, щоб оголити фронт, або взагалі по всій лінії розмежування.

«Під надуманими приводами російська сторона відмовляється врахувати позицію України. Ми говоримо, що готові врахувати позицію Росії, але поки що дійти згоди не вдалося», – пояснив він.

Представник України в ТКГ підкреслив, що Росія продовжує наполягати на тому, що не є стороною конфлікту на сході України і намагається вдати із себе модератора переговорів нарівні з ОБСЄ. Саме тому дискусія ні до чого не призводить.

«Головний меседж російської сторони: є одна сторона, а друга – представники окремих районів Донецької і Луганської області. Мовляв, ви самі домовтеся, а ми (Росія – ред.) це підтримаємо», – додав він.

Бондар висловив сумніви у тому, що очільникам делегацій вдасться домовитися про розведення безпосередньо під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи 8 квітня.

«Дуже складно домовитися безпосередньо керівникам, коли немає домовленості в підгрупі на рівні експертів», – додав він.