Міністерство економіки разом із Державною службою зайнятості проінформувало щодо ключових питань, які стосуються втрати роботи, отримання фінансової допомоги або допомоги у пошуку нової роботи. І нагадало про кримінальну відповідальність.

Відповідна інформація опублікована на «Урядовому порталі».  

Зазначається, що через пандемію коронавірусу переважна більшість центрів зайнятості продовжують працювати дистанційно, окрім центрів у Херсонській та Сумській областях, частково – у Луганській та Полтавській. Відкритий також Одеський міський ЦЗ.

Наголошується, що можливість ведення особистого прийому залежить від епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні.

Тут можна знайти корисну інформацію або скористуватися послугами в онлайн-режимі

Зареєструватися в службі зайнятості як безробітний онлайн або залишити заяви безпосередньо в центрі зайнятості у скриньці для кореспонденції. Більш детально тут: https://is.gd/2efViC

Власники електронного цифрового ключа можуть подати заяви через додаток «Дія». Покрокова інструкція тут: https://is.gd/yC5dmK

Усі актуальні вакансії є на офіційному сайті державної служби зайнятості https://www.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy.

Відповідальність та негативні наслідки у разі обману

Державна служба зайнятості нагадала про необхідність добросовісного використання прав і обов’язків, пов’язаних з набуттям статусу безробітного.

«Непоодинокими є випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, проте паралельно отримують дохід. Такі дії обертаються негативними наслідками, передусім, для самих безробітних», – йдеться у повідомленні.

У разі отримання доходу безробітний може бути суворо покараний. У цьому випадку загрожує скорочення тривалості виплат та стягнення неправомірно виплачених коштів.

Щоб уникнути можливих проблем зареєстрований безробітний повинен повідомляти про: працевлаштування; укладання цивільної угоди про виконання роботи/надання послуг; започаткування власної справи.

Нагадаємо. Максимальний розмір допомоги по безробіттю наразі становить 8 408 грн. (4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб).

Розмір мінімальної виплати допомоги по безробіттю, що виплачується застрахованим особам в залежності від страхового стажу та заробітної плати, становить 1 800 грн., а особам, виплати яким призначаються без урахування страхового стажу та заробітної плати – 1 000 грн. (на період карантину).

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку – 720 календарних днів.