Державна митна служба України хоче домовитися з польською митницею про контроль над ввезенням товарів без ПДВ і мит.

Про це повідомив голова ДМС Максим Нефьодов в інтерв’ю DT.UA

За його словами, він планує взяти вирішення цього питання під свій контроль та особисто підняти його у Варшаві.

«Хочу сам злітати до Варшави та порушити це питання. Кожна людина, яка перетинає кордон з Польщею, бачить черги «бусиків». Наш аргумент такий: коли ці люди підбивають tax free в Польщі й потім заїжджають до нас, то інформація про tax free дозволила б нам чітко знати, товарів на яку суму везе конкретна машина. І тоді не треба розповідати, що везеться в межах дозволеної суми», – сказав Нефьодов.

Головний митник України наголошує, що на стороні поляків дуже багато шахрайства і багато «експортованих» товарів насправді кордон не перетинають.

«Наприклад, поляк відбив tax free, а телевізор забрав собі додому… Але якщо він декларує, що отримав tax free на пару тисяч євро, то полякам також було б цікаво отримати від нас інформацію про ввезення цього товару в Україну», – вважає Нефьодов.

За його словами, зараз дуже проблематичним є механізм обміну інформацією між митницями різних держав. Тож потрібно зробити так, щоб обмін відбувався швидко, наприклад, за допомогою правоохоронців через фізичні повідомлення.

«Ми працюємо над тим, щоб хоча б напрацювати ефективний обмін інформацією за правоохоронною лінією… Що можна зробити досить швидко, – це обмін фізичної інформацією. Якщо інформація щодо вартості – це величезний виклик, то отримати фізичну інформацію реалістично», – повідомив він.

Наразі подібна робота вже йде між Україною, Угорщиною, Молдовою та Білоруссю, але все одно якість отриманої та переданої інформації дуже низька через велику кількість технічних проблем.

У майбутньому Україна планує приєднатися до платформи ЄС для обміну митними даними в єдиному стандарті Seed+. Але поки що обмін інформацією будується виключно на фізичних діях. Зараз митники по обидва боки кордону просто іноді дозволяють один одному хоча б подивитися свої бази даних, при цьому будь-яку отриману таким чином інформацію неможливо використовувати в суді.